KPSS çetesinden akıl almaz yöntem

KPSS çetesinin bilgisayar programıyla iki ayrı insan yüzünden yeni bir yüz oluşturup sahte belgeler kullandığı ortaya çıktı. Çetenin, adayların yerine sınava soktukları ‘joker’lerin ders çalışmasını sağlamak amacıyla ev kiraladıkları belirlendi

KPSS çetesinden akıl almaz yöntem
Adana 'daki operasyonda ÖSYM 'nin gerçekleştirdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı 'nda (KPSS) adayların yerine para karşılığında “joker” olarak tanımlanan sahte adayları sınava sokan çetenin, ilginç yöntemleri ortaya çıkarıldı. Adana İl Jandarma Komutanlığı 'nca 7 ay boyunca çeteye yönelik yapılan çalışmalar sonrasında gerçekleştirilen operasyonda, iki ayrı yöntem kullanıldığı belirlendi.

Sahte kimlik
İlk yöntemde, para karşılığında “joker” olarak anlaşılan kişinin, çete üyelerince hazırlanan sahte kimlikle yerine sınava gireceği kişi adına “bizzat” başvuruyu yaptığı; ikinci yöntemde ise, yerine sınava girilecek kişinin başvuruyu kendisinin gerçekleştirdiği, ancak internet üzerinden alınan sınav giriş belgesinde bulunan fotoğrafın çete üyelerince jokerin fotoğrafı ile değiştirildiği belirlendi. Çetenin, sahte belgeler hazırlamakta kullanmak üzere üniversite rektörlerinin imza kaşelerinden bir kopya yaptırıp kullandığı, gerçekte olmayan askeri birlikler adına, “sahte askeri birlik mühürü” yaptırdığı tespit edildi. Ayrıca, bilgisayar uzmanı çete üyelerinin, Corel ve Photoshop adlı bilgisayar programlarını kullanarak iki ayrı insan yüzünden yeni bir yüz oluşturup, hazırladıkları sahte belgelerde kullandıkları belirlendi. Böylece ortaya çıkan üçüncü resmin hem gerçek hem de jokerin sınava girmesini sağladığı anlaşıldı.


Zorla 'joker 'lik
Çetenin bazı üniversite öğrencilerini zorla joker olarak kullandığı tespit edildi. Çete elemanlarının, resimlerine ulaştıkları bazı üniversite öğrencilerini joker olmak için zorlayıp baskı altına aldıkları, kabul etmeyenleri ise elde ettikleri fotoğrafları kullanarak hazırladıkları sahte belgeleri herhangi bir suç yerine atarak suça bulaştırmayla tehdit edip ikna ettikleri belirlendi. Çetenin, bazı adaylarla, sınava para karşılığı joker sokmak için 15-20 bin lira arasında ödeme yapmak üzere anlaştıkları saptandı. Ancak çetenin, para almalarına karşın, sınava girecek adayların yerine hiç joker sokmadıkları belirlendi.

Ders çalışsınlar diye
Çetenin, jokerlerin başarılı olması için ayrıntılı hazırlık yaptığı tespit edildi. Çetenin, sınavlara girecek jokerlerin çalışmalarını sağlamak amacıyla özel evler kiraladığı ve bu evlere öğrenci masa ile sandalyeleri alarak jokerlerin “sürekli” ders çalışmasını sağladığı belirlendi. Ayrıca jokerlerin yiyecek, yatacak yer ve kırtasiye malzemeleri gibi tüm ihtiyaçlarının da çete tarafından karşılandığı saptandı.
Sahte kimlik hazırlanmakta uzmanlaşan çetenin, ayrıca, üniversitelerin spor tesislerinden ücretsiz faydalanmak, belediye otobüslerinden ise indirimli faydalanmak amacıyla kişilere “sahte öğrenci kimlik kartı” hazırladığı anlaşıldı.

Operasyonun kapsamı
Adana İl Jandarma Komutanlığı 'nca yapılan çalışmalar sonucunda organize suç örgütü lideri ve üyelerinin yakalanması için 22 Eylül 'de Adana 'nın Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova, Pozantı ilçeleriyle, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa 'nın Siverek ilçesinde 14 şüpheli gözaltına alındı.
Zanlılardan 3 'ü mahkemece tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Operasyon çerçevesinde; 14 ev ve işyerinde yapılan aramalarda 19 sahte KPSS giriş formu, farklı kişilere ait 50 'ye yakın fotoğraf, farklı kişilere ait bir kısmı fotokopi olan 45 nüfus cüzdanı, 14 cep telefonu, 20 sim kart, bilgisayarlar, resmi kurum kaşeleri, 28 adet çeşitli resmi belge, şüpheliler arasında para alışverişini gösteren banka dekontları, öğrenci kimlik belgeleri ele geçirildi.