Hersek'te Yerel Seçimler

Bosna Hersek'te 1995 yılının Temmuz ayında soykırıma sahne olan Srebrenitsa'da, Boşnak partilerin tek adayı olarak yerel seçimlere giren Çamil Durakoviç, seçimleri kazandığını açıkladı.

Demokrat Eylem Partisi , Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği , Sosyal Demokrat Partisi ile Bosna Hersek İçin Partisi'nin Srebrenitsa Belediye Başkanlığı'na, ''soykırımı inkar eden'' Sırp adayın seçilmemesi için Boşnak partilerin ortak aday gösterdiği Çamil Durakoviç, oy verme işleminin sona ermesinin ardından Srebrenitsa'da basın toplantısı düzenledi.

Durakoviç, Srebrenitsa dışında yaşayan, bu kentin savaş önceki sakinlerinin seçime katılabilmesi için ikametgahlarının buraya alınmasına çaba gösteren ''Oyum Srebrenitsa'ya'' adlı sivil toplum örgütünün mensuplarıyla düzenlediği basın toplantısında, ''Bu hepimizin zaferidir'' dedi.

Durakoviç, oyların sayımının bitmemesine rağmen resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri kazandığını ifade ederek, ''Bu fırsatı kullanarak Bosna-Hersek ve dünyadaki tüm dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Özellikle, en önemli anlarda yanımızda olan, bize sürekli destek veren Türk halkına teşekkür etmek istiyorum'' diye konuştu.

Seçimleri kendisinin kazanmasının sadece Srebrenitsalıların zaferi olmadığını ifade eden Durakoviç, ''Bu galibiyet, Bosna-Hersek'in tüm vatandaşlarının zaferidir. Bu zafer, iyiliğin kötülük üzerindeki zaferidir'' ifadelerini kullandı.

''Oyum Srebrenitsa'ya'' sivil toplum örgütünün koordinatörü Emir Sulyagiç ise, Durakoviç'in seçimleri kazanması soykırımı inkar eden herkese önemli bir ders olduğunu vurguladı.

Sulyagiç, ''Soykırımın yanında olan ve soykırımı destekleyen herkese bu şekilde önemli bir ders verildi'' dedi.

-Boşnaklar birlikte olunca-

Bosna-Hersek'te gerçekleştirilen yerel seçimlerden en anlamlısı Srebrenitsa'da yapıldı. Savaş döneminde Temmuz 1995 yılında 8 bin Müslüman erkeğin katledilerek soykırıma uğradığı Srebrenitsa'da yaklaşık 3 ay önce Boşnaklar ''soykırımı inkar edecek'' Sırp adayın seçimi kazanmaması için tek aday gösterdi. Bu kapsamda ''Oyum Srebrenitsa''ya adlı sivil toplum örgütü organizeli bir şekilde çalışarak, savaş döneminde evlerinden sürgün edilen Boşnakların ikametgahlarını Srebrenitsa'ya taşımayı başardı. Kampanya başlarında Boşnakların seçimleri alma ihtimali çok düşük görülmesine rağmen, organizeli bir şekilde çalışan Boşnaklar 4 bin 500 seçmenin ikametgahını Srebrenitsa'ya almayı başardı.

Srebrenitsa'da oy kullanma işleminin sabah saatlerinde başlamasıyla birlikte özellikle Boşnaklar çok sayıda kentten Srebrenitsa'ya otobüslerle, özel araçlarla gelerek oylarını kullandı. Kamuoyunda tanınmış çok sayıda Boşnak da sözkonusu kampanya kapsamında ikametgahlarını Srebrenitsa'ya taşıyarak oylarını kullandı.

Sırbistan'dan gelen ve daha önce Srebrenitsa'da yaşadığını iddia ederek yasal olmamasına rağmen oy kullanmak isteyen Sırpların tüm provakasyonlarına rağmen Boşnaklar, gün boyu sessizliğini bozmadan oylarını kullandı ve seçim sonuçlarını beklemeye başladı.

Srebrenitsa'da el edilen başarının önemini vurgulayan Boşnaklar, ''Birlikte hareket etmeleri halinde ülke genelinde her noktada kazanma ihtimallerinin olduğunu Srebrenitsa örneğinde olduğu gibi tüm dünyaya gösterdiklerini'' kaydettiler.

-Srebrenitsa'da seçimin önemi-

Bosna-Hersek parlamentosu, 2008'deki yerel seçimler öncesinde, ülkede görev yapan AB Yüksek Temsilcisi Miroslav Layçak'ın önerisi üzerine, Srebrenitsa için geçerli olan yasa değişikliğiyle, Srebrenitsa doğumlu olan ancak burada yaşamayanlara da oy kullanma hakkı vermişti. Bu yerel seçimlerde ise mevcut kanunun uygulanacağı açıklanmıştı.

Srebrenitsa'dan 1995'te işlenen katliam nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Boşnaklar'a bu yerel seçimlerde oy hakkı tanımayan mevcut yasa, Türkiye'nin karşı çıkmasına ve Boşnaklar'ın tepkisine rağmen uluslararası toplumun da desteğiyle uygulamaya geçirildi. Srebrenitsa ve Zvornik gibi kentlerde ise kayıt yaptıran Sırbistanlı Sırplar, savaşın bittiği 1995 yılından bu yana Doğu Bosna'daki Belediyeler'in başına Sırpların seçilmesine katkıda bulunmuştu.

Boşnaklar, Temmuz 1995'te Sırplar tarafından soykırımın işlendiği Srebrenitsa kentinin Sırp belediye başkanı tarafından yönetilmesini istemiyor. Bosna savaşından önce, ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde çoğunluk olan ve soykırım sonrası demografik yapının değişmesiyle azınlık durumuna düşen Boşnaklara destek vermek için mayıs ayında ''Oyum Srebrenitsa'ya'' adı altında sivil toplum örgütlerince başlatılan kampanya çerçevesinde, yaklaşık 4 bin 500 Boşnak kaydını Srebrenitsa'ya aldırmıştı.

Muhabir: Faruk Vele - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA