Hersek'te Yerel Seçim

Bosna-Hersek'te yeni belediye başkanları ve meclis üyelerini belirlemek için yapılan seçimde oy verme işlemi tamamlandı.

Toplam 3 milyon 144 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede vatandaşlar, 5 bin 100 noktada oy kullandı. Seçimlerde, yerel yönetimler için ülkede faaliyet gösteren 84 parti ve 59 siyasi koalisyondan yaklaşık 30 bin aday yarıştı.

Bosna-Hersek Merkezi Seçim Kurulu , ülke genelinde TSİ saat 17:00'de yüzde 43,91 oranında seçmenin oyunu kullandığını açıkladı.

Ülke genelinde sandıklar kapanırken, teknik sorunların yaşandığı bazı noktalarda oy verme işlemi bir saat uzatıldı.

Uluslararası kamuoyunun da dikkatle izlediği seçimin odak noktasında, Temmuz 1995'te soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da belediye başkanlığını Boşnak ve Sırp adaydan hangisinin kazanacağı yer aldı.

Srebrenitsa'daki 5 seçim noktasından birinin, Sırpların ısrarla ikametgah belgesi olmadan oy kullanmak istemeleri üzerine belirli bir süre kapatılmasının dışında, ülke genelinde seçim boyunca olumsuz bir durum yaşanmadı.

-Mostar'da seçim yapılmadı-

Ülkenin güneyinde ağırlıklı olarak Boşnak ve Hırvatların yaşadığı tarihi Mostar kentinde ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Şehir Konseyi için seçim yapılmadı.

Mostar'da faaliyet gösteren Boşnak ve Hırvat partilerin, seçim kanunu değişikliği konusunda uzlaşmaması üzerine Hırvat partiler haziran ayında Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, başvuruyu haklı bulan Anayasa Mahkemesi, seçimlerin bu şehirde yapılmamasına karar vermişti.

Seçimlerin ileri bir tarihte yapılacağı Mostar'da, bazı sivil toplum örgütleri, şehir merkezinde düzenledikleri programla "temsili seçim" yaptı. Şehir meydanına temsili seçim sandığı konulurken, buradan geçen Mostar sakinlerinin, şehrin siyasi yapısı hakkında düşüncelerini yazıp sandığa atmaları sağlandı.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA