'Aile Yapısını Koruyamayan Milletler Uzun Süre Ayakta Kalamaz'

Belarus Devlet Üniversitesi Felsefe ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyologu Prof. Dr. Larissa Titarenko, devletleri ayakta tutan en güçlü yapının aile olduğunu söyledi.

Ailenin korunmasında gelenek ve göreneklerin önemli olduğunu belirten Larissa Titarenko, aile yapısını koruyamayan milletlerin uzun süre ayakta kalmasının imkansız olduğunu kaydetti.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bir panel için gelen Belaruslu akademisyen Titarenko, yaptığı açıklamada Belaruslu sosyologların Türk aile yapısını incelemeye yönelik çalışmalarını değişik şehirlerde sürdürdüğünü söyledi.

Kültürel yozlaşmanın aile değerlerini yok ettiğini ve kuşaklar arası çatışmaya sebep olduğunu anlatan Titarenko, Türkiye hakkında da değerlendirmelerde bulundu.Türkiye'nin diğer ülkelere göre boşanma oranının çok düşük olduğunu ifade eden Titarenko, Türkiye nüfusunun ana dinamiğini 20-40 yaş grubu oluşturduğunu ve kuşaklar arası çatışmanın Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunun altını çizdi. Titarenko, Avrupa ülkelerinde kültürel değerlerin dejenerasyonu sonucu, evlilikte bir yılı bile doldurmayanlarda boşanma şeklinde kendini gösterdiğini söyledi.

Titarenko, şunları ifade etti: "Aileyi korumak hepimizin temel vazifesi. Günümüz Beyaz Rusya'sında gençler evlenmeye sıcak bakmıyor. Evlenenler de bir yıl geçmeden hemen boşanmak istiyor. Bu bizi ülkemizin aile yapısının korunması ve nüfus artışı bakımından endişeye sevk ediyor. Türkiye'nin ise çok güçlü aile yapısı var. Çocuklar aile içinde büyükbaba, büyükanne, anne ve babaya saygıda küsur etmiyor. Belarus'un Türk aile yapısının korunmasına yönelik öğreneceği çok şey var. İnsanın mutlu olacağı ve tek sığınacağı liman aile. Ailenin korunmasına yönelik yatırım yapan devletler dünyada her zaman güçlü ülke olacaktır. Günümüzde ve gelecekte güçlü ülke olmanın yolu aileyi korumaktan geçiyor. Her dinde kutsal olan aile yapısını korumada birlikte mücadele edelim."

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en az 3 çocuk yapılması uyarısını anlamlı bulduklarını belirten Titarenko, sürekli düşen nüfusa karşı bu sözü, Belaruslu yöneticilerin daha gür bir şekilde söylemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Belarus Devlet Üniversitesi Felsefe ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Sosyolog Prof. Dr. Anatoliy Rubanov da yaptığı konuşmasında, boşanmaların önüne geçmenin yolunun aileyi korumaktan geçtiğini, toplumsal huzurun aileden başladığını kaydetti.