Türk Şirketinden Kerbela’ya Dev Yatırım Hamlesi

Marmara Mühendislik Yapı A.

Ş., Irak’ın Kerbela kentinde 150 milyon dolara mal olacak dev bir yatırım gerçekleştiriyor. Bin 260 villa, 3 okul, 2 cami ve spor tesislerinden oluşan tesisin temel atma törenine Irak Başbakan Yardımcısı Ali Debbağ da katıldı.

Beylikdüzü eski Belediye Başkanı ve Marmara Mühendislik Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı’nın ev sahipli yaptığı törene, Irak Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Yatırım Bakanı Sami Al-Araji ile aralarında iş adamı Halis Kahriman’ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Burada basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Debbağ, Irak’ın birçok ülkeden geri kaldığını ve yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Hükümet olarak siyasi ve güvenlik konusunda çalışmaları olduğu gibi yatırımları da aksatmadan devam ettirdiklerini belirten Debbağ, “Kerbela yatırım yapılmayan bir yerdi. Biz destek olarak yatırımların yapılmasını sağlıyoruz. Buradaki projeyle çok iftihar ediyoruz. Bu projenin Irak’a örnek olacağını düşünüyoruz. Projeyi hayata dönüştürecek olan firma bu konuda çok tecrübeli” dedi.

Projeyi yapan firmanın Türk firması olduğu ve Türkiye ile son dönemde yaşanan siyasi sıkıntıların hatırlatılması üzerine Debbağ, “Bugün siyaset konuşmayacağız. Sadece ekonomi konuşacağız” diyerek Türkiye ile yaşanan siyasi konulara değinmekten kaçındı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vehbi Orakçı ise, Kerbela’nın gelişen ve yatırıma ihtiyacı olan bir kent olduğunu vurguladı. Hz. Hüseyin’in kabrinin bu kentte bulunduğunu hatırlatan Orakçı, Kerbela şehrinin 15 milyonu muharrem ayında olmak üzere yılda 60-70 milyon inanç turistini ağırladığını belirtti.

Son 40 yıldır bölgede yaşanan savaşların bölgede kıtlık yokluğa yol açtığını ifade eden Orakçı, “Burada şimdi bir umut ve beklenti var. Beklentinin merkezinde ise Türkiye var. Osmanlı’dan sonra bu bölgede dramatik bir süreç yaşanmış. Bu yeni başlangıçla beraber Türkiye’den gelen hizmet sektöründeki insanların Irak’ın her şehrinde katkısı olmaya başladı.

Bazı imaj zedelemeleri var ama biz bunları aşacağız. Bu kritik aşamada burada bulunduk. Irak’ın Kerbela’nın en büyük inşaat ihalelerinden birini aldık” diye konuştu

150 milyon dolarlık bedelle bin 260 villa 3 cami 7 okul, kültür merkezi, sağlık ocağı, Karakol, kapalı havuz, spor salonları ile bir kompleks şehir kuruyoruz diyen Orakçı, “24 saat mesaiyle çalışmamız büyük ses getirdi. Başbakan düzeyinde çalışmalarımıza takip var. Biz buradaki potansiyele sahip çıkmazsak diğer ülkeler potansiyele sahip çıkacak. Bu bir hizmettir, kutsal bir şehre hizmettir. Yaşadığı trajedilerden sonra bu şehrin kalkınmaya ihtiyacı olduğu gibi ülkemizin de var olan potansiyelini satmaya ihtiyacı var” dedi.

Orakçı, “Böyle kutsal bir şehre hizmet etmek bizim için onur ve şereftir. Buraya ilk geldiğim gün kutsal bir şehrin bu kadar hizmete muhtaç halinde olması yüreğimi sızlatmıştı” dedi.

Yapılan törenin ardından işçilerle birlikte fotoğraf çektiren katılımcılar daha sonra yapımına başlanan villaları gezdiler .
Kaynak: İHA