İyi Ki Doğdun 007

Ian Fleming’in romanlarından uyarlanan James Bond tam 50 yıldır hayatımızda. İyi giyimli, çapkın ve atletik İngiliz ajanı iki kez İstanbul’u da ziyaret etti.

İyi Ki Doğdun 007
İYİ giyimli, çapkın bakışlı gizemli adamın elinde “çalkalanmış ama karıştırılmamış” martini kadehi ile kendini ilk kez “My name is Bond… James Bond” diyerek tanıtmasının üzerinden bugün tam 50 yıl geçti. Ian Fleming 'in romanından uyarlanan ilk James Bond filmi olan 'Dr.No ' 1962 'de bugün seyirci ile buluştu. Bugüne kadar dünyada milyonlarca kişi tarafından seyredilen 23 film ile geçen yarım yüzyılın en büyük pop kültürü ikonlarından biri haline gelen 007 kodlu İngiliz ajanı için bugün 'Küresel James Bond Günü ' olarak kutlanıyor.

Kraliçeyi bile uçurdu

Bugüne özel olarak hazırlanan ve Bond filmlerinin arka planını anlatan 'Everything or Nothing ' adlı belgesel gösterime girecek, ancak James Bond kutlamaları öteden beri sürüyor. Öyle ki, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, geçen yaz Londra Olimpiyatları 'nın açılış töreninde son Bond aktörü Daniel Craig ile birlikte esprili bir kısa filmde oynamış hatta onunla birlikte 'bir helikopterden atlamayı ' bile kabul etmişti. James Bond filmlerinde kullanılan eşyaların ve Aston Martin marka arabaların hatıra niyetine satışları yaklaşık bir aydır sürüyor. Bugün son olarak bütün Bond filmlerini içeren 'blue ray ' film koleksiyonu Christie 's 'de açık artırmaya çıkacak.

İki kez İstanbul 'a geldi

Heyecanlı aksiyon sahneleri, yüksek teknolojili casusluk cihazları, hızlı arabaları, şık kıyafetleri, güzel kadınları ve 'egzotik ' mekanları ile her James Bond filmi daha gösterime girmeden büyük ilgi çekmeyi başardı. Filmlerde hangi güzel aktrisin, hangi kentin görüneceği merak edilir oldu. Ülkeler kentlerinin Bond filmlerinde yer alması için yarışır oldu. İstanbul bu kentlerin 'en şanslılar 'ından. Çünkü 007 geride bıraktığı 50 yılda iki kez Boğaziçi 'ne konuk oldu. 49 yıl önce gösterime giren Sean Connery 'nin başrolde olduğu ikinci Bond filmi 'Rusya 'dan Sevgilerle ' yine İstanbul 'da çekilen sahneleri ile hafızalara kazınmıştı. Connery 'nin çıktığı Kapalıçarşı 'nın çatısına 48 yıl sonra Daniel Craig çıktı. Ancak beklentilerin aksine son Bond filmi 'Skyfall ' bugün gösterime girmedi. Bond hayranlarının, İstanbul 'da çekilen film için birkaç hafta daha beklemesi gerekiyor.

Bond varken Craig yoktu

-James Bond filmlerinde bugüne kadar altı aktör yer aldı.
-İlk Bond, Sean Connery (82) bayrağı altı film taşıdı.
-Avustralyalı atlet George Lazenby 'nin 007 serüveni ise sadece, 'Majestelerinin Gizli Servisi ' filmi ile sınırlı kaldı.
- 'Aziz ' dizisi ile zamanın en büyük yıldızlarından olan Roger Moore (85), Bond 'un bayrağını 13 yılda çektiği 7 filmle en uzun taşıyan aktör oldu.
-Timothy Dalton (64) iki filmde, 'The Living Daylights ' (Yaşayan Gün Işıkları) ve 'Licence To Kill ' de (Öldürme Emri) Bond 'u oynadı ama en çok tartışılan Majesteleri 'nin ajanı oldu.
-Pierce Brosnan (55) dört filmde James Bond oldu ama o, evinde hep James Bond. Çünkü yakışıklı aktör 'For Your Eyes Only ' (Yalnız Gözlerin İçin) filminde Roger Moore ile birlikte oynayan 'Bond kızı ' Cassandra Haris ile evli.
-Son James Bond, Daniel Craig (44) üç Bond filmi çevirdi ama en sevilen 007 'ler arasına şimdiden adını yazdırdı. Craig, seri başladıktan sonra doğan ilk Bond aktörü sıfatını da taşıyor.