Beyaz Saray Sözcüsü Earnest Açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve Türkiye'nin karşılık vermesiyle ilgili olarak, ''Türklerin, egemenliklerinin Suriye'nin saldırıları yüzünden artık ihlal edilmemesini sağlamak amacıyla bazı adımlar attığını anlıyoruz ve Türkler bu adımları atarken onlarla omuz omuza duruyoruz. Bu adımlar kesinlikle uygundur'' dedi.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Earnest, Akçakale'deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, ABD olarak öncelikle Suriyelilerin saldırgan eylemlerini ve şiddeti kınadıklarını söyledi.

ABD hükümetinin, hayatını kaybedenlerden dolayı Türklerin acısını paylaştığını belirten Earnest, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi bu saldırıyı kınadı. NATO'da da Kuzey Atlantik Konseyi, müttefikimiz Türkiye'nin yanında yer alacağına dair bir açıklama yayımladı ve Suriye rejiminin saldırgan eylemlerinin Son bulmasını istedi.

Türklerin, egemenliklerinin Suriye'nin saldırıları yüzünden artık ihlal edilmemesini sağlamak amacıyla bazı adımlar attığını da anlıyoruz ve Türkler bu adımları atarken onlarla omuz omuza duruyoruz. Bu adımlar kesinlikle uygundur.''

Earnest, TBMM'de kabul edilen tezkereye ABD'nin destek verip vermediğine dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

''Türkiye'nin aldığı tedbirlerin, attığı adımların spesifik olarak, egemenliklerini ihlal eden bu saldırgan eylemlerin Son bulmasını sağlama amaçlı olduğunu anlıyoruz ve Türkiye bu adımları atarken elbette onun yanındayız. Çünkü bu adımların uygun olduğuna inanıyoruz''.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA