Tim Başkanı Büyükekşi Açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkının aktif biçimde kullanabilmesine olanak tanıyan tezkerenin Meclis'ten geçmesini, hem caydırıcılık hem de akan kanın durması açısından olumlu bulduklarını bildirdi.

Büyükekşi, hükümete TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören tezkerenin Meclis'ten geçmesine ilişkin yapzılı bir açıklama yaptı.

Suriye tarafından Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine atılan top mermisi nedeniyle 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bir ailenin yok olduğunu ve 10 vatandaşın yaralandığını anımsatan Büyükekşi, ''Bu saldırı Suriye ile ilişkilerimizde bardağı taşıran son damla olmuştur. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor, ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun'' dedi.

Türkiye'nin yıllardır dünya barışını savunan ve ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' ilkesinden ödün vermeyen bir ülke olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatçılarının, iş adamlarının birer ticaret, birer barış elçisi gibi davrandığını söyledi.

Türkiye'nin bu duruşunun dün olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

''Yaşanan bu menfur saldırıya Sİlahlı Kuvvetlerimiz tarafından angajman doğrultusunda karşılık verilmesini haklı görüyor ve Türkiye'nin kendi sınırları içinde yapılacak saldırıları karşılıksız bırakmamasını istiyoruz. Türkiye'nin meşru müdafaa hakkının aktif biçimde kullanabilmesine olanak tanıyan tezkerenin Meclis'ten geçmesini, hem caydırıcılık hem de akan kanın durması açısından olumlu buluyoruz. Çünkü Meclisimizin iradesi, milletimizin iradesidir. Bu haklı iradeye Birleşmiş Milletler ve NATO'nun destek vermesini de olumlu karşılıyoruz. Tüm dünya ülkelerini de, Suriye'de yaşanan bu iç savaşa, dökülen kana seyirci kalmamaya davet ediyoruz. Bu konjonktür altında savaş öngörmüyoruz, tezkereyi caydırıcı bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Tezkerenin, Türkiye'nin kendi menfaatlerini koruması ve ihtiyaç duyulması halinde kullanılacağı düşüncesindeyiz. Çünkü Suriye ile 860 kilometre uzunluğunda ortak sınırı olan bir ülkeyiz. Türkiye bir dost ve komşu ülke alarak üzerine düşeni yapmış, savaştan kaçan 80 bini aşkın mülteciye kucak açmıştır. Suriye'de yaşanan iç karışıklıkların en kısa zamanda son bulmasını, dostumuz ve kardeşimiz olan Suriye halkının sulh ve refah içinde yaşamasını temenni ediyoruz.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA