Çanakkale'de Hitabet Konferansı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Elemanı Gökhan Bayram, Türkiye’de birçok yöneticinin kitlelere hitap edemediğini söyledi.

Çanakkale'de Hitabet Konferansı
Tarih boyunca bilinen kadın hatip sayısının bir elin parmağını geçmediğini belirten Bayram, kadınların birbirlerine değil kitlelere konuşmaları gerektiğini kaydetti.

Ayvacık Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde “hitabet” konulu konferans düzenlendi.

Konferans, ÇOMÜ Öğretim Elemanı ve hitabet konusundaki çalışmalarıyla bilinen Gökhan Bayram tarafından verildi.

Konferansa yöneticiler, vatandaşlar, lise ve üniversite öğrencileri katıldı.

1 saat süren, fotoğraflar ve videolar eşliğinde gerçekleşen konferansa ilgi büyük oldu. Katılımcılar Türk ve yabancı hatiplerle ilgili gösterilen komik videolar ve uygulamalarda kahkaha dolu anlar yaşadı.

Bayram, tarih boyunca kadın hatiplerin sayısının az olduğuna dikkat çekti. Aile içinde, çevre ortamında kadınların erkeklere nazaran daha fazla konuştuğunu söyleyen Bayram, kitleler karşısında konuşmada ise kadınların azlığına dikkat çekti. Gökhan Bayram, hitabetle ilgili değerlendirmesinde, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadın nüfusu erkek nüfusuna göre daha hızlı yükseliyor. Yeni kadın nüfusu eskisi gibi evliliğe değil kariyere önem veriyor. Üniversitelerde kız öğrenci sayısı her yıl artıyor. Üniversiteye giden kızlar genellikle sosyal bölümleri seçiyor. Bu sebeple ben ileride kadın yöneticilerin artacağını düşünüyorum. O halde kadınlar kitleleri yönetecekse hitabetlerine önem vermeliler” dedi.

Türkiye’de birçok yöneticinin kitlelere hitap ederken bariz hatalar yaptığını söyleyen Gökhan Bayram, Avrupa ve ABD’deki yönetici ve siyasetçilerin buna daha çok önem verdiğini belirtti.

Bayram, “Siyasetçilerimiz, yöneticilerimiz bu sanata önem vermiyor. Çoğunlukla hazırlıksız konuşma yapıyor. 10 dakikalık bir konuşma için saatlerce çalışılmalı, araştırmalı. Prova yapmak, rötuş yapmak, sürekli çabalamak gerekir. Hazırlıksız bir konuşmacı kitleler önünde çıplak gibidir” dedi .
Kaynak: İHA