Birand: Darbelerden Hepimiz Sorumluyuz

Gazeteci Mehmet Ali Birand, darbeler konusunda tüm sorumluluğun askere yüklenmemesi gerektiğini belirterek, "Sivil, medya, siyasiler, iş adamları sendikalar hepimizin sorumluluğu var. " diye konuştu.

Birand, ‘cadı avına çıkmak’ yerine darbesiz hayata nasıl geçilebileceğinin tartışılması gerektiğini dile getirdi. TBMM Darbeleri Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu, döneme tanıklık yapan gazetecileri dinliyor. Komisyon bu sabah önce Mehmet Ali Birand’ı daha sonra Taha Akyol’u dinledi. Mehmet Ali Birand, komisyon sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, konuya farklı bir açıdan yaklaştığını belirterek, "Tüm sorumluluk askere bırakılmamalı. Hiçbirimiz masum değiliz. Sivil, medya, siyasiler, sendikalar, iş adamları hepimizin sorumluluğu var.” dedi.

Cadı avına çıkmak yerine darbesiz hayata nasıl geçilebileceğinin tartışılması gerektiğini kaydetti.

Andıç olayını duyduktan sonra kendisinde silahlı kuvvetlerin bir kurum değil grup olduğu izlenimi oluştuğunu belirten Birand, "Gerçekten çok çocukça, ilkokul müsameresi gibi bir olaydı.” diye konuştu.

Askerin yetişme tarzına da dikkat çeken Birand, hem asker hem de sivil eğitiminin başka türlü verilmesi gerektiğine işaret etti. Birand, “Demokrasiye öncelik verilmeli." dedi.

AKYOL: TÜRKİYE’DE BİR DAHA BÖYLE OLAYLARIN YAŞANMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Gazeteci Yazar Taha Akyol ise darbelerin çarpık çağdaşlaşma anlayışından kaynaklandığını aktardı. Türkiye’de bir daha böyle olayların yaşanmayacağını düşündüğünü söyledi.

Komisyonun öğleden sonraki ilk konuğu ise Alper Görmüş’tü. Görmüş, 28 Şubat’ın başarılı olduğunu çünkü yarattığı algının halen toplumun yüzde 20’sinde bulunduğunu dile getirdi. 28 Şubat sürecinin öncesinde gazeteciliği bırakmayı düşündüğü için Ayvalık’a taşındığını, ancak 3-4 yıl önce yaptığı bir röportaj nedeniyle yargılandığını anlatan Görmüş, "Ayvalık Cezaevi'nde yattım. Kimsenin ruhu duymadı." şeklinde konuştu .