Komisyon'da Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri İle İlgili Kanun Tasarısı Kabul Edildi

Bor madenlerinin ruhsat sahaları ve rezervleri devletin mülkiyetinde kalmak kaydıyla dekepaj, cevher çıkartma gibi işlemleri, üçüncü şahıslara yaptırılabilecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanun Tasarısı'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Komisyon toplantısında tasarı hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tasarıyla bor madenlerinin özelleştirilmediğini vurgulayarak, ''Bor, şahsi arazinizde bile olsa kamulaştırılıyor'' dedi.

Yıldız, madenin özelleştirilmeyecek olmasının, hizmet alımı yapılmayacağı anlamına da gelmediğini dile getirerek, ''Biz boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Getirdiğimiz tasarı da borun özelleştirilmesiyle ilgili değil. Bir kısım hizmet alımlarının özel sektör eliyle yapılmasına dönük bir değişikliktir. AK Parti hükümetlerimizle beraber, geçen 10 yıl içinde borun özelleştirilmesiyle ilgili bir işlem yapılmadığı gibi 2023 hedeflerimizde de borun özelleştirilmesine yönelik herhangi bir madde bulunmamaktadır. Ne böyle bir şeyi düşünürüz ne de yaparız'' diye konuştu.

CHP'li milletvekilleri, tasarıyla bakanın sözüne rağmen bor madenlerinin özelleştirilebileceği, hizmet alımı yoluyla kamu işçilerinin zarar göreceği ve devletin maddi kayba uğrayacağı itirazlarında bulundular.

KİT Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, borla ilgili hizmet alımının Fernas şirketinden yapıldığını, bu firmanın ihaleye fesat karıştırmaktan hüküm giydiğini ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın firmayı yasaklaması gerektiğini savundu.

Eleştirileri yanıtlayan Bakan Yıldız, kamuda başarısı tartışılabilecek kurumlar bulunduğunu, ancak Eti Maden'in başarılı bir şirket olduğunu söyledi.

Yıldız, hizmet alımı ihalelerinde usulsüzlük olmadığını belirterek, Erdoğdu'nun Fernas'ın ne zaman yasaklandığını ve yasağın ne zaman kalktığını bilmediğini söyledi.

Taner Yıldız, dekapaj konusunda özel şirketlerden hizmet alımı yapılmasının gerekçesini anlatırken, dekapajın tonunun kamu tarafından yapılması halinde 2.93, özel sektör tarafından yapılması halinde 1.37 liraya mal olduğunu ifade etti.

Yıldız, İş Kanunu'na kamu işçilerinin, işyeri kapanmadan çıkartılamayacağını hatırlatarak, ''Ben istesem de çıkartılamaz'' dedi.

Şu ana kadar Eti Holding'ten hiçbir kamu işçisinin çıkartılmadığını ifade eden Yıldız, ''Bundan sonra da çıkartılmaz'' diye konuştu.

Yıldız, cevher çıkartma kısmında 36 işçinin bulunduğunu belirterek, ''Bir yanlış anlaşılma daha var. Kamu işçisi çıkartılarak yerine taşeron işçisi konmuyor. Kamu işçisi burada zarar görmeyecek'' ifadelerini kullandı.

-Tartışma-



AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Kamu İhale Kanunu'na ilişkin eleştirilerde bulunan Erdoğdu'yu toplantıyı sabote etmek suçladı.

Milletvekilleri arasında karşılıklı sözlü atışma gerginliğe dönüştü ve iki milletvekili birbirinin üzerine yürümek istedi. Erdoğan ve Erdoğdu'yu diğer milletvekilleri tutarak, sakinleştirdi.

Tasarı daha sonra komisyonda kabul edildi. Tasarıya göre, bor tuzları, trona gibi madenlerin ruhsat sahaları ve rezervleri devletin mülkiyetinde kalmak ve elde edilecek ürün ve atıkların satışı devlet eliyle yapılmak kaydıyla, dekapaj, cevher çıkarma, kırma eleme, ayıklama yıkama, paketleme, tahmil-tahliye, nakliye ile güvenlik, temizlik ve benzeri diğer işler ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilecek.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA