BDT Zirvesi Ertelendi

Bağımsızlık Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi Aralık ayına ertelendi.

BDT Zirvesi Ertelendi
1-2 Kasım 2012 tarihlerinde Türkmenistan’da yapılması planlanan zirvenin Aralık ayında yapılması bekleniyor. Zirveyle ilgili hazırlıklar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev arasında yapılan görüşmede değerlendirildi. Aşkabat’ta yapılan görüşmede, BDT Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin konu ele alındı. Türkmenistan’ın söz konusu iki toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduğu kaydedildi. Ancak, BDT İcra Sekreterliği, bu toplantıların tarihinin Aralık ayına alınmasını teklif etti. Türkmen tarafının bu teklifi olumlu karşıladığı öğrenildi. BDT İcra Sekreteri Lebedev, Berdimuhamedov ile görüşmesinden sonra Türkmen Dışişleri Bakanlığı'nda kabul edildi.Aşkabat ziyaretini Türkmen devlet ajansına değerlendiren Lebedev, Türkmenistan’ın dönem başkanlığını başarılı bir şekilde yürüttüğünü kaydetti.

Lebedev, BDT Devlet Başkanları zirvesinde konuşulacak konuların üzerinde biraz daha çalışmak amacıyla zirvenin tarihinin ertelendiğini söyledi.

BDT İcra Sekreteri, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un BDT Devlet Başkanları Zirvesi’nin 5 Aralık tarihinde yapılması yönündeki tekliflerini desteklediğini ifade ederek, Dışişleri Bakanları toplantısının 4 Aralık’ta yapılacağını belirtti.

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin bir çatıda toplandığı Bağımsız Devletler Topluluğu’na; Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan üye .