Sandy Kasırgası Abd’de Hayatı Durdurdu

ABD’nin kuzeydoğu bölgesinde etkisini sürdüren Sandy Kasırgası dün de 11 kişinin ölmesi ve pek çok yerin sular altında kalarak iletişim ve ulaşımın kesilmesi ile hayatın felce uğramasına yol açtı.

Sandy Kasırgası Abd’de Hayatı Durdurdu
ABD’nin kuzeydoğu kıyılarında yüksek tahribata sebep olan Sandy Kasırgası, evlerin üzerine düşen ağaçlar ve sel baskınları ile 11 kişinin hayatını kaybetmesi ve büyük maddi zararların oluşmasına yol açtı. Kasırganın sebep olduğu sel baskınları Atlantik City’yi perişan ederken Aşağı Manhattan olarak bilinen New York’un ünlü mahallerinde su baskınları elektriklerin kesilmesine ve bu bölgelerde hayatın felç olmasına yol açtı. Kente elektrik sağlayan Con Edison şirketinin trafosunda meydana gelen patlama amatör bir kamera tarafından saniye saniye kaydedilirken patlama sonucu çıkan ışık akşam karanlığındaki şehri aydınlattı. Daha sonra elektriğin kesilmesiyle binlerce eve elektrik verilemediği bildirildi.

Kasırga’nın şiddeti sebebiyle New York’taki bir hastanede iki yüz hastanın tahliyesi başlatıldı. Telefonların ve diğer irtibat vasıtaların kilitlenmesinden ötürü hastane görevlileri hasta yakınlarını bilgilendirmekte zorluklarla karşılaşıyor. Ayrıca New York’ta sular altında kalan bir başka hastane olan New York's Bellevue Hospital Center’daki görevliler de acil yakıt ve takviye ikmali çağrısında bulundular.

Milli Kasırga Merkezi’nin bilgilerine göre, Sandy kasırgası Atlantik City’yi akşam saat 8 sularında vurdu. Merkezin verilerine göre saatte 130 kilometre hızla esen kasırganın dün sabah saatlerinde ise 145 kilometre hızla estiği kaydedildi. Atlantik City’de kasırganın başladığı saatlerde açık olan bir bar sahibi gördükleri karşısında şaşkına döndüğünü, son on altı senedir yaşadığı bu şehirde hiç karşılaşmadığı ve ummadığı sahnelerle, arabaları yerinden kaldırıp götüren su baskınlarına şahit olduğunu anlattı.

TOPLU ULAŞIM DURDU New York’ta tren ve otobüslerin işleyememesinden dolayı toplu ulaşım durdu ve okullar tatil edildi. Yetkililer alçak katlarda oturan şehir sakinlerini evlerini terk etmeleri noktasında uyardı. Bu durumda dört yüz bin civarında insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Sandy’nin şiddetinden ötürü New York’un üç büyük havalimanı La Guardia, John F. Kennedy ve Newark Liberty’nin uçuşa kapatıldığı bildirildi.

Diğer taraftan kasırganın yol açtığı su baskınlarından dolayı Aşağı Manhattan ile Brooklyn’i birbirine bağlayan metro ve tüneller işleyemez hale geldi. ABD’nin gördüğü kasırgalar içerisinde son yılların en şiddetli felaketlerinden olan Sandy Kasırgası Kuzey Doğu eyaletlerinde yaklaşık üç milyon insanın mağdur vaziyete düşmesi, iletişimin kesintiye uğrayıp ulaşımın durması, okulların tatil edilmesi ve resmi işyerlerinin kapalı kalmasına yol açarak tarihe geçti .
Kaynak: İHA