MEB e-imza ile israfın önüne geçecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokrasiyi azaltmak, kırtasiye ve zaman israfının önüne geçmek amacıyla elektronik imzaya geçti.

MEB e-imza ile israfın önüne geçecek
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, iş ve işlemlerde bürokrasinin azaltılması, kırtasiye ve zaman israfının önüne geçmek amacıyla elektronik imzaya geçilmesi yönünde genelge yayınladı.

Doküman Yönetim Sisteminin (DYS) uygulanması ve elektronik imzaya geçilmesiyle eğitim alanında yaklaşık 75 milyonluk nüfusun tümüne doğrudan hizmet veren MEB, milyonlarca evraka ilişkin işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Elektronik imzayla, bürokrasiden kaynaklanan engellerin ortadan kaldırılması, resmi yazışma süreçlerinin daha etkili ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesi, telefon, kağıt, kırtasiye, bilgisayar yazıcı kartuşu veya toneri ile ulaşım masraflarının azaltılması, kaynaklarda tasarrufa gidilmesi, kurumların kendi aralarında haberleşmesi, evrakın postaya verilmesine gerek kalmaması, hizmetlerde verimlilik, hız, şeffaflık sağlanarak kalite standardının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Bununla birlikte elektronik imzayla evrak kayıt defteri otomatik olarak oluşturularak, evrağın kaybolması, deforme olması gibi sorunların ortadan kalkması sağlanacak ve istenilen evrak çeşitli özelliklerine göre anında bulunacak. Bu sayede modern yönetim sistemlerinin kullanılması bağlamında kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve arttırılması sağlanacak. Uygulamayla arşiv de elektronik ortamda saklanacak.

Elektronik imza nedir?

Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri olarak tanımlanan elektronik imza, bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan orijinal haliyle ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik ve benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter ve sembollerden oluşuyor.

Elektronik imza kavramının çok genel bir tanımı bulunuyor ve kişilerin elle atmış olduğu imzaların tarayıcıdan geçirilmiş hali olan sayısallaştırılmış imzaları, kişilerin göz retinası, parmak izi ya da ses gibi biyolojik özelliklerinin kaydedilerek kullanıldığı biyometrik önlemleri içeren elektronik imzaları veya bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları içeriyor.