İtb’den Vob’un İstanbul’a Devrine Yeşil Işık

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)’nın kurucusu ve yüzde 17 hissesinin sahibi olan İzmir Ticaret Borsası (İTB), VOB’un Borsa İstanbul A.

İtb’den Vob’un İstanbul’a Devrine Yeşil Işık
Ş.’ye devredilmesine yeşil ışık yaktı. İTB’nin Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda müzakereler için İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye yetki verilmesi, müzakere sürecinde çalışacak bir komisyon kurulması için oybirliği ile karar alındı.Işınsu Kestelli, Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, VOB’un İzmir’de kalması için Don Kişot gibi savaştığını ancak pes etmek zorunda kaldığını söyledi.

VOB’u tek başına küresel bir borsa haline getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Kestelli, “İMKB’nin hantallığını ve başarısızlığını, VOB’un başarısıyla örtmek istiyorlar. Daha fazla ayak diretirsek her aşamada önümüzün kesileceği aşikar. Ya VOB’un yok olmasıyla sonuçlanacak yeni bir mücadeleye gireceğiz ya da hakkımızı alarak yeni ve daha büyük işlere odaklanacağız.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Sermaye Piyasası Kurulu’na göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İstanbul Altın Borsası yerine yaklaşık 4 milyar lira değerinde Borsa İstanbul A.Ş. oluşturulması kararlaştırıldı. VOB ortaklarına da kurulacak şirkete hisse devri karşılığında ortak olma teklif edildi. Devrin gerçekleşmesi halinde yeni kurulacak Borsa İstanbul A.Ş.’de VOB ortaklarına yüzde 5 hisse, VOB’un 40 milyon liralık yedek akçeleri ile İTB’ye yönetimde bir koltuk verilecek. Konuyu Meclis Toplantısı’nda gündeme getiren İTB Başkanı Kestelli, tasarı ile İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın Borsa İstanbul çatısı altında birleştirilmesinin, VOB ortaklarına da istedikleri takdirde ellerindeki VOB hisselerini, belli bir çarpanla Borsa İstanbul hisseleriyle değiştirme çağrısı yapıldığını aktardı. VOB’a karşılık Borsa İstanbul’da yüzde 5 hisse verilmesinin teklif edildiğini kaydeden Kestelli, şöyle konuştu: “Yeni borsanın yönetimine girin ve VOB’un kasasındaki nakit de size kalsın’ deniyor. Birleştirilmiş Borsa İstanbul’a biçilen tahmini değer 4 milyar lira civarında. VOB ortaklarına önerilen hisselerin değeri 200 milyon lira. Buna dağıtılacak kar payı eklenirse ortaya VOB için 240 milyon lirayı aşan bir değer çıkıyor.” Bayram öncesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştüklerini de dile getiren Kestelli, Babacan’ın VOB’un ortaklarını Borsa İstanbul’da görmek istediklerini söylediğini aktardı. Kestelli, siyasi iradenin İstanbul’u bir finans merkezi haline getirmek için borsaları tek bir çatı altında toplamada kararlı olduğunu ifade etti.

Bazı meclis üyeleri itirazı üzerine Kestelli, “Bütün yetkiler elimizden alınıyor. Kabul etmezsek sıfır değer olacak. Vermezsek 2-3 yıl sonra o yetkiler de alınacak. Kabul etmemizde fayda var.” ifadelerini kullandı .