İmkb Başkanı Turhan Açıklaması

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Sermaye Piyasaları Yasa Tasarısı ile kurulması öngörülen Borsa İstanbul'a VOB hisselerinin satılması konusunda İzmir Ticaret Borsası'nın aldığı müzakereleri başlatma kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Borsa İstanbul'un ilk şubesini İzmir'de açmayı düşündüklerini bildirdi.

Turhan, yarın İzmir'de yapılacak halka arz zirvesi için basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, İzmir Ticaret Borsası meclis toplantısında alınan ''VOB hisselerinin Borsa İstanbul'a satışı konusunda müzakereleri başlatma'' kararıyla ilgili soruları yanıtladı.

Bugüne kadar bu konuda yorum yapmamaya gayret ettiğini, dolaylı kanallardan gerçek durumu yansıtmayan yorumların ortaya çıktığını ifade eden Turhan, İzmir Ticaret Borsası'nın Borsa İstanbul fikrine karşı olduğunu düşünmediğini, tartışmaların daha çok VOB'un İzmir'den koparılıp İstanbul'a taşınması temelinde yürüdüğünü belirtti.

''Her seferinde böyle bir şeyin olmadığını söyledim'' diyen Turhan, şöyle konuştu:

''Bu bir ticaret. Şirketlerin birleşmesinden bahsediyoruz. Herkes kendi kurumsal, bölgesel çıkarını, milli menfaatleri değerlendirir. Böyle bir birleşmeden tüm tarafların olabildiğince avantajlı, karlı çıkacakları bir yapı kurgulandı yasada. Bir şeyleri dayatarak yapmak söz konusu değil. Sürecin başından bu yana taraflarla fikir alışverişinde bulunduk. Yapılması istenen şey: 'İzmir'de bir borsa var, kapatın, hiçbir şey vermeyin İstanbul'da başka bir borsa kurun' değil, iki şirketin evlenmesi. Bundan daha güzel bir şey söz konusu olabilir mi- Türkiye'nin milli şampiyonu olacak bir borsa kuruyoruz. İzmir'de kurulmuş, gayet başarıyla faaliyet göstermiş VOB'u da bu büyük oluşumda kurucu ortak olarak yer almaya davet ediyoruz. Buna kim niye itiraz etsin- Ben de İzmirliyim. Hasan Tahsin ilk kurşunu İzmir için mi attı-''

-''İki borsanın evliliği''-

Tüm dünyada ülkeler içindeki borsaların birleştiği, daha da ötesi aynı bölgede yer alan farklı ülkelerin birliktelikler kurduğu bir döneme girildiğini dile getiren Turhan, bu ortamda küçük, parçalı yapılarla devam edilmesinin, akla, bilgiye, ticari gerçeklere aykırı bir şey olacağını vurguladı.

Bölgesel işbirliği konusunda Mısır, Filistin, Umman, BAE, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk ile görüştüklerini, Viyana Borsası'yla anlaşma imzaladıklarını bildiren Turhan, İzmir'in kurucu ortağı olarak içinde yer alacağı yapının, sadece 75 milyonun değil, tüm bölgenin kurtuluşu anlamına geleceğini savundu.

İki borsanın evliliği konusunda hak kaybı olmaması için kılı kırk yararcasına hesaplar yaptıklarını dile getiren Turhan, ''Bir evlilik kurulurken neticede iki taraf da belli bir anlayış birliği oluşturur. Müzakereler devam ediyor. İZTB'nin bugün bu sürece olumlu katkıda bulunacak şekilde adım atmasını, memnuniyetle karşılıyorum. Hayırlı olsun diyorum'' dedi.

Turhan, Ege Bölgesi'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bu bölgede sermaye piyasalarının temsil edilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, menkul kıymet ihraç edenler, yatırımcılar ve aracı kuruluşlara hizmet verme açısından ülke çapında belli merkezlerde şubeleşmeyi öngördüklerini kaydetti.

İzmir'in belli konularda ön plana çıktığını, finans kurumlarının yedek merkezlerinin bu bölgede kurulmaya başladığını, ürün borsaları ve lisanslı depoculukla ilgili çalışmaların bulunduğunu ifade eden Turhan, ''Burada sermaye piyasaların temsil edilmesi son derece önemli. Bizim mutlaka borsaların birleştirilmesi düşüncesinden bağımsız olarak İzmir'de olmamız gerekiyor. Borsa İstanbul'un ilk şubesini de inşallah İzmir'de açmayı düşünüyoruz. Başka şubelerimiz de olacak. İkinci olarak da Orta Anadolu Bölgesi için Ankara'yı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Muhabir: Tolga Albay / Emre Umurbilir

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA