Vali Karaloğlu, Köylerde Eyy Modeli İle Yapılan Afet Konutlarını Denetledi

Depremin ardından köylerde ''Evini Yapana Yardım'' modeliyle yapılan afet konutlarında incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, ''Gezdiğimiz evler güneş enerjisi ve kalorifer sistemiyle adeta bir köy konağını andırıyor'' dedi.

Karaloğlu, merkeze bağlı Otluca, Yumrutepe köylerinde yapımı süren afet konutlarını denetledi, yüklenici firma ve köylülerden bilgi aldı.

İncelemeleri sırasında gazetecilere açıklama yapan Karaloğlu, her zaman vatandaşın yanında olan devletin, Van depreminden sonra köylerde uygulamaya soktuğu EYY modelinin iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Söz konusu modelle evini yapanlara 40 bin, ahır için de 15 bin lira faizsiz, 2 yıl ödemesiz ve 20 yıl vadeyle kredi verildiğini hatırlatan Karaloğlu, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevlendirdiği müşavir firmalarca köylerde yapılan bu evler sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Kontrollerden verilen projeye uygunluk, statiklerinde, kullanılan malzeme ve işçiliğe dikkat ediliyor. Teknik elemanların verdiği bilgiye göre, EYY modeli ile yapılan konutlarda eskiye göre yüzde 200 kalite söz konusudur'' dedi.

Karaloğlu, söz konusu modelle ev yapmak isteyenleri tek bir projeye mahkum etmek istemedikleri için bakanlıkça hazırlanan 100 ile 160 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 6 ayrı projeyi vatandaşa sunduklarını kaydederek, krediyi ise 100 metrekare üzerinde verdiklerini vurguladı.

Daha büyük projeyle ev yapmak isteyenler ilave kaynakla konutunu yaptırdığını ifade eden Karaloğlu, ''Gezdiğimiz evler güneş enerjisi ve kalorifer sistemiyle adeta bir köy konağını andırıyor. İl genelinde EYY modeli ile 2 bin 900'e yakın ev inşaatı başladığını biliyoruz. Bir kısmının su basmanı dökülmüş, bir kısmının da çatısı bırakılmış durumda. Ama bizim köylerde 9 bin 400 hak sahibimiz var. Vatandaşımız kendisi müteahhidini bulacak veya kendisi yapacak. Devam eden inşaatlarımız gayet iyi gidiyor. İnşallah büyük bir çoğunluğu da kış gelmeden önce tamamlanır ve vatandaşlarımız kışı yeni evlerinde geçirmiş olurlar'' diye konuştu.

Karaloğlu, TOKİ tarafından yeni kurulan Özkaynak ve Topaktaş köylerinde incelemerde bulunarak, yapılan konutları inceledi.

Muhabir: Fahrettin Gök / Yahya Öylek

Yayıncı: Osman Kurt
Kaynak: AA