Ertegün'ün Mirası Washıngton'da Anıldı

Ayrımcılığın en şiddetli olduğu dönemlerde kapılarını siyahi müzisyenlere açarak adını caz tarihine yazdıran Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Ahmet Ertegün anısına düzenlenen "Ertegün Caz Serisi"nin yeni konserine ev sahipliği yaptı.

Gecede çeşitli müzisyen ve gruplar sahne alarak konuklara caz ziyafeti verdi. Washington Büyükelçisi Namık Tan, gecede yaptığı konuşmada, "Birçok ikonik şahsiyetle dostluklar kurdular. O zaman kimse yoktu, daha sonradan Duke Ellington, Sammie Davis Junior, Ruth Brown ve Ray Charles gibi isimler oldukça meşhur caz müzisyenleri oldular. O dönemde, böyle bir yerde, bir siyahiye ev sahipliği yapmak imkansıza yakınken, onlar bu insanları büyükelçiliğe davet ettiler. Ertegün Jazz Series'in Türkiye'nin caz müziği ile güçlü bir ilişki kurmaya yardımcı olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Gecenin öne çıkan sanatçılarından Akua Allrich, canlı performansının ardından yaptığı açıklamada, Washington'daki Türk Büyükelçiliğinde düzenlenen böylesine prestijli bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Bu bizim için gerçekten harika bir fırsat oldu çünkü burada çok büyük isimler sahne aldı. Benim için bu sahnede bulunmak müthişti" diyen Allrich, organizasyonu yapanları takdirle andığını söyledi.

Allrich'in menajeri Omraw Brown ise, "Özellikle caz müziği ile farklı kültürden, siyasi yaklaşımdan, farklı grup ve yaşlardan insanları birbirine bağlayabilirsiniz. Bu harika müzik hepsinin ortak noktası olabilir. Türk Büyükelçiliğinin, Türk Büyükelçisinin kendi himayelerinde böyle bir etkinlik düzenlemeye karar vermiş olmasından dolayı çok, çok mutluyum" diye konuştu.

Ahmet Ertegün'ün 1947'de kurduğu Atlantic Records; Aretha Franklin, Ray Charles, Herbie Mann gibi büyük caz, soul, ritim ve blues sanatçılarıyla imza atmıştı. Daha sonra babası Mehmet Münir ve kardeşi Nesuhi Ertegün'ü de yanına alan Ahmet Ertegün, Washington'da bulunduğu dönemde ırkçılığa karşı koyulan tüm bariyerleri yıkarak birçok siyahi ile önemli projeler gerçekleştirmişti .
Kaynak: İHA