Devrek’te Dünya Yürüyüş Günü

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle Devrek’te sağlıkçılar ve protokol tarafından yürüyüş düzenlendi.

Devrek’te Dünya Yürüyüş Günü
Tüm Yurtta olduğu gibi her yıl düzenlenen” 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü “Zonguldak’ın Devrek İlçesin de sağlık çalışanlarının ve protokolün katılımı yürüyüş düzenlendi.

Devrek Toplum Sağlığı Merkezinde başlayan ve Cumhuriyet Alanında sona eren etkinlikte konuşan Devrek Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Nuray Kurt,” Değerli konuklar 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü etkinliğini gerçekleştirmek için buraya toplanmış bulunmaktayız. Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yeter¬siz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamama¬sı ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri ol¬muştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, "spor" kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, enerji kullanarak vücut hareketlerini anlatmak için kullanılan uluslararası bir terimdir. Günlük yaşam için¬de kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktivi¬teler olarak tanımlanmaktadır. Yürümek, koşmak, sıçramak, bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri günlük fiziksel aktivitelerden birkaçıdır. Egzersiz ise düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitedir, düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içerir. Haftada en az 3-4 kez 30-45 dakika süren orta şiddetli egzersizler en uygun olanıdır. Vücuttaki yağ oranını azaltır, kas dokusunu ve kemik yoğunluğunu arttırır. Kalp-damar hastalıklarının riskini azaltır. Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Düzenli fiziksel aktivite yapılması kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının % 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun % 96,5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması, toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilçemizde de 3-4 Ekim "Dünya Yürüyüş Günü" için “Tabana Kuvvet” sloganıyla bugünü organize ettik. Katılımlarınız için herkese teşekkür ederim” dedi.

Düzenlenen yürüyüşe; Devrek Kaymakamı Cem Afşin Akbay, Garnizon Komutan Vekili Erhan Erdoğan, Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Devrek Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sefa Kocabaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, sağlık çalışanları, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı .
Kaynak: İHA