Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Hazırlanan Yönetmelik Taslağına Göre, Yıkım Müteahhitleri, Bilgiyi Artırmak İçin Test Patlatmalar Yapabilecek

Kentsel dönüşümle birlikte ülkede ilk kez kullanılacak patlatma yöntemiyle yıkımlarda güvenliği sağlamak için çeşitli önlemler alınacak.

Türkiye'de 5 Ekim'de düzenlenecek törenle 33 ilde aynı anda başlayacak kentsel dönüşüm kapsamında ilk kez uygulanacak ''patlatmalı yıkımın'' ayrıntıları netleşiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'na göre, patlayıcı madde kullanıldığında, yıkım tekniği, tasarım yöntemi ve genel işlemler yıkım mahallinde duyurulacak.

Yıkım müteahhitleri, patlatma yöntemiyle bina yıkımında, bilgiyi artırmak için test patlatmalar yapabilecek.

Bu tekniğin uygulanması için yapının bulunduğu mevkiyle komşu yapılara yakınlığı incelenerek, binanın yıkım yönü belirlenecek. Yıkım faaliyetlerine başlamadan önce geri dönüşümü yapılabilen malzemeler sökülerek, sahadan uzaklaştırılacak.

Patlatmalı yıkım tekniğinde, etrafa saçılabilecek malzemeler, patlamadan kaynaklanacak hava şoku, toz ve gürültü emisyonuyla oluşabilecek yer sarsıntısının asgari seviyeye indirilmesi için bütün tedbirler alınacak.

Patlama etkisiyle etrafa saçılabilecek malzemelerin azaltılması için patlayıcı yerleştirilen bütün taşıyıcı elemanlar, önce esnek ve mukavemetli özel kumaşlar ve kafes teli niteliğinde durdurucu özellikteki malzemelerle sarılacak.

-Çevre sakinleri, patlatma ve etkileri konusunda uyarılacak-

Patlamayla oluşacak hava şokunun, yakın yapılardaki camların kırılmasına neden olma ihtimalinden dolayı çevre sakinleri, patlama ve etkileri konusunda uyarılacak, alınması gereken tedbirler açıklanacak.

Planlanan patlatma zamanı çevre sakinlerine bildirilerek, oluşacak anlık gürültü emisyonunun üzerlerindeki olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılacak.

-Kalabalığın güvenli mesafede olması sağlanacak-

Patlatmalı yıkımın oluşturacağı tozu kısmen de olsa azaltmak için patlatmadan önce yapı çevresiyle yapının dönüştürüleceği alan bol suyla ıslatılacak. Patlatılacak yapının yakınlarından geçen doğalgaz hatları geçici süreyle kapatılacak.

Yapının yıkılmasını izleyecek kalabalığın güvenli mesafede olması sağlanacak. Yakın çevredeki araç ve insan trafiği, makul süreyle durdurulacak.

-''Yıkım, bugüne kadar boş, tanımlanmamış bir alandı''-

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmelikle yıkım sektörüne çekidüzen vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Herkesin yıkım yapmasını istemediklerini anlatan Gürgen, ''Firma bu konuda ehil, yeterli donanıma ve teknik personele sahip olacak. Yıkımları ancak bunların yapmasına izin vereceğiz. Yıkım, bugüne kadar boş, tanımlanmamış bir alandı. İlk kez bizim tarafımızdan tanımlanacak'' diye konuştu.

-''Asbest mi kimyasal atık mı var, bilecek''-

Yönetmelikle insan sağlığını ön plana koyarak, alınacak güvenlik önlemlerini ve sınırlarının ne olduğunu da belirleyeceklerini dile getiren Gürgen, şöyle devam etti:

''Bazen televizyonlarda görüyoruz. Yıkım yapılan yerlerde çoluk çocuk geziyor. Birileri de diyor ki 'Burada kimyasal madde mi var asbest mi var-' Firma, yıkıma başladığında önce bize taahhütte bulunacak. Diyecek ki 'Ben bu binayı araştırdım, bunda asbest var. Asbesti bu şekilde uzaklaştıracağım.' Öyle gelip paldır küldür, burada asbest mi vardı, kimyasal atık mı vardı hiç bilmeden toplayıp gitmeyecek. Siz de evinizin kenarında bir bina yıkılırken, 'toz çıkıyor ama bu toz sağlığa zararlı mı değil mi, çocuğumun hayatı tehlikede mi' demeyeceksiniz.''

-''Seyretmek isteyen uzaktan seyredecek''-

Yıkımların genellikle ilgi çektiğine işaret eden Gürgen, ''Yönetmelikle, bir yıkım olduğunda kimlerin, hangi metreye kadar yanaşabileceğini, izleyenlerin bile ne kadar uzakta duracağını tanımlayacağız. İzleyen, belirlenenden fazla yaklaşırsa sorumlusu firmadır, onun cezasını keseceğiz. Seyretmek isteyen uzaktan seyredecek'' dedi.

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA