10. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi Tamamlandı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslar arası Katılımlı 10. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi” sona erdi.

10. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi Tamamlandı
ADÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı 10. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi, Kuşadası’nda gerçekleştirildi.

Kongre Düzenleme Kurulu adına Kongre Başkanı Doç. Dr. Şükrü Kırkan, Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan ve ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge ile ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Eren’in konuşmaları ile başladı.

Açılış töreninde kongreye verdikleri katılım ve destekleri için ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ve ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Eren’e teşekkür plaketleri sunuldu. Ayrıca yeni emekli olan Prof. Dr. İbrahim Burgu ve Prof. Dr. Atilla Ilgaz’a şükran plaketleri takdim edildi.

Kongreye, Türkiye’nin değişik üniversitelerinin Veteriner Fakültelerinden, European Association of Establishments for Veterinary Education - EAEVE Başkanı László FODOR, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticilerinden, Veteriner Kontrol Enstitülerinden, diğer kamu kuruluşları ile özel sektörden mikrobiyologlar katıldı.

Kongre kapsamında iki çağrılı, 35 sözlü ve 145 poster bildirisi olmak üzere toplam 182 bildiri sunuldu. Çağrılı sunumlardan ilki Prof. Dr. M. İzgür tarafından ‘Üniversitede Veteriner Mikrobiyoloji’ ve ikincisi yurt dışından Prof. Dr. L. Fodor tarafından ‘Ruminatlarda Solunum Sistemi İnfeksiyonlarının Etiyolojisi, Patogenezi ve Kontrolü’ konusunda gerçekleşti. Kongre kapsamında, ‘Bakterilerde Moleküler Tiplendirme’ ve ‘Süt İnekçiliğinde Verim Kaybına Neden Olan Viral İnfeksiyonlar’ konusunda iki özel oturum düzenlendi.

Sözlü ve poster sunuları, ruminant, kanatlı, balık ve kedi-köpeklerde bakteriyel ve viral hastalıklar üzerinde yoğunlaştı.

Kongrede yoğun bilimsel faaliyetlerin yanı sıra, sosyal programlar da gerçekleştirildi.

İlk gün açılış kokteyli, ikinci gün Efes-Meryem Ana gezisi gerçekleştirildi.

Üçüncü gün ise Şirince gezisini takiben gala yemeği düzenlendi.

Kongre kapsamında, en eski Veteriner ihtisas derneği olan Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derneği’nin genel kurul toplantısı da yapıldı. Kongre, özellikle hayvan hastalıklarının çözümü için Resmi Otorite, Üniversite ve ilgili sektör temsilcilerinin ortak çalışmalarının arttırılması dilekleri ile iki sene sonra yapılacak kongrede yeniden buluşmak üzere tamamlandı .
Kaynak: İHA