Meclis'te bayram sonrası yoğunluk!

Bayram sonrasında konu soruşturma önergesi...

Meclis'te bayram sonrası yoğunluk!
Meclis, bayram sonrasında CHP 'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği soruşturma önergesi ile 2013 yılı bütçesi için mesai yapacak. Genel Kurul 'da yarın (Salı), CHP 'nin, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği soruşturma önergesi görüşülecek. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve arkadaşları, ”yargıya emir ve talimat vererek suç işlediği” iddiasıyla Erdoğan hakkında, Meclis soruşturması açılmasını talep etmişti.

MİT bütçesi çarşamba günü

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda bütçe maratonu, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısının yarın görüşülmesiyle başlayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıyı komisyona sunacak. Komisyon; 31 Ekim Çarşamba günü, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Sayıştay, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bütçelerini ele alacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı 'nın bütçeleri ise 1 Kasım Perşembe günü görüşülecek.

CHP kararını açıklayacak

Bayram sonrasında, yerel seçim, 18 yaş teklifi ve Büyükşehir Belediyesi tasarısı konularındaki “düğümlerin” de çözülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün iadesinin ardından MHP 'nin kapısını çalan AK Parti ardından erken yerel seçim konusunda CHP 'nin kapısını çalmıştı. CHP, kararını yetkili kurullarında tartıştıktan sonra açıklayacak. CHP 'nin vereceği karara göre AK Parti 'de yol haritasını belirlemeye çalışacak. Ya erken yerel seçim teklifi rafa kaldırılacak ya da yola devam edilecek.

AK Parti 'nin seçilme yaşını 18 'e indiren anayasa değişikliği teklifi de bayram sonrası gündeme gelecek. Anayasa değişikliği teklifinin kabulü için 330 oy gerekiyor. Ancak 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından Meclis 'e iade edilmediği takdirde referanduma gidiyor. AK Parti 'nin Meclis 'teki sandalye sayısı 326. AK Parti 'nin çoğunluğu 18 yaşa ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabulü için yetmiyor.

Komisyonlar kaldığı yerden...

Meclis komisyonları da çalışmalarına bayram sonrası kaldığı yerden devam edecek. Adalet Komisyonu, uzun yargılama süreleri nedeniyle AİHM 'e yapılan başvuruların önüne geçmek amacıyla hazırlanan kanun tasarısını, 31 Ekim günü ele alacak. Tasarıyla AİHM 'e yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle iç hukukta çözümüne ilişkin esas ve usuller belirlenecek. Beş kişilik komisyon müracaatlar konusunda dokuz ay içinde karar verecek. Tasarının genel gerekçesinde ise AİHM verilerine göre 2011 yılı sonu itibarıyla Türkiye aleyhine AİHM önünde toplam derdest başvuru sayısının 15 bin 940 olduğuna işaret edilerek, “Bunlardan yaklaşık 2 bin 500 adedi uzun yargılama iddiasını içermektedir. Bu sayının 2012 yılı sonuna kadar 3 bin 500 'ü bulabileceği tahmin edilmektedir” denildi.

Dışişleri Komisyonu, 31 Ekim günü, bazı uluslararası anlaşmalara ilişkin tasarıları görüşecek.

Darbeleri Araştırma Komisyonu, çalışmalarına yeni haftada da devam edecek. 28 Şubat sürecine ilişkin alt komisyon, 30 Ekim tarihinden itibaren, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Oktay Ekşi, Ümmet Kandoğan, Bahattin Şeker, Turhan Tayan, Hasan Celal Güzel, İsmail Kahraman, Mehmet Elkatmış, Cumhur Ersümer, Rüştü Kazım Yücelen, Salih Kapusuz, Şevket Kazan, Şeref Malkoç, Akın Birdal ve Şükrü Karatepe 'yi dinleyecek. 12 Eylül darbesine ilişkin alt komisyon Mehmet Keçeciler ve Ramazan Ongun 'u; 27 Mayıs 1960 darbesine ilişkin alt komisyon da Ertuğrul Kürkcü ve Ferruh Bozbeyli 'yi konuk edecek.