İzmir'de Chp'li Vekillerin Protestosu Cumhuriyet Bayramı'na Gölge Düşürdü

İzmir'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene kutlandı.Törene, CHP İzmir milletvekillerinin protestosu gölge düşürdü. Ankara'ya gitmek isteyen TGB'lilerin otobüslerinin dün gece İzmir polisi tarafından engellendiğini iddia eden milletvekilleri, Vali Cahit Kıraç'ı protesto ederek tören alanını terketti.

İzmir'de Chp'li Vekillerin Protestosu Cumhuriyet Bayramı'na Gölge Düşürdü
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları İzmir Valisi Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın halkı selamlamasıyla başladı.

Bu sırada CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Hülya Güven ve Musa Çam ile CHP İl Başkanı Ali Engin, TGB'lileri Ankara'ya götürecek otobüslerin dün gece engellendiği gerekçesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Otobüslerin sudan bahanelerde Ankara'ya gitmesinin engellendiğini iddia eden Moroğlu, "Bugüne kadar hiçbir yolcu otobüsü ceset torbası taşımadı diye yolcularının seyahat etme özgürlüğü engellenmedi. Resmen araçlarımızın bütün evrakları tamam olmasına rağmen evrakları gasp edildi ve kaçırıldı. Bunu bir suç duyurusu olarak da takip edeceğimizi bilmenizi istiyorum." dedi.

Moroğlu, olayların sorumlusu bulunana kadar bugünden itibaren bu tür resmi törenlere katılmayacaklarını açıkladı.

Milletvekili Yüksel ise resmi törenlerin geçiştirme törenleri olduğunu öne sürdü. Otobüslere zorla el koyulduğunu ve şehrin en uzak yerlerine kaçırıldığını savunarak, "Bize araçların ferdi araç sigortası olmadığı söylendi. Anlaşılıyor ki İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda emir almışlar ama bunu dürüstçe söyleyebilirlerdi. Kınıyoruz, hem Vali Bey, hem Emniyet Müdürü bizimle resmen dalga geçtiler. Değerlendireceğiz; emir kulu mu diyeceğiz, yoksa cumhuriyeti korumak kollamak herkesin görevidir, o görevini yapmamıştır diye dava mı açacağız karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

CHP milletvekilleri, daha sonra protokol tribününe giderek yerlerine oturdu. Vali Kıraç, halkı selamladıktan sonra milletvekillerinin elini sıkarak yerine oturdu. Bu sırada CHP'li milletvekileri, Vali Kıraç'a hitaben, "Dün akşamki uygulamaları doğru bulmuyoruz. Emniyetin uygulamalarını protesto ediyoruz. Resmi törenlere de katılmayacağız." dedi.

Milletvekilleri, protestonun ardından protokol tribününü terk etti.Daha sonra coşkuyla devam eden törende konuşan Vali Kıraç, cumhuriyetle birlikte ülke sathında büyük bir düşünce devriminin başlatıldığını, çağdaş uygarlık yolunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Türkiye'nin, cumhuriyetin 100. yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini vurguladı. Türkiye'nin gelişmesiyle birlikte İzmir'in de büyük bir gelişme ve ilerleme kaydettiğini belirten Kıraç, EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi durumunda gelecek yatırım miktarının 30 milyar dolara ulaşacağı kaydetti.

Kıraç, "Ülkemizin ve İzmir'in imajı değişecek, turistik aktiviteler katlanarak büyüyecektir. Dolaylısıyla EXPO 2020'yi bölgemizin sosyoekonomik gelişmesi için büyük bir fırsat olarak görüyoruz ve bu nedenle çok önemsiyoruz. Adaylığımızla ilgili çalışmalar, devletimizin bir projesi olarak yürütülmektedir. Hükümetimizin konuya gösterdiği yakın ilgi ve destek neticesinde, adaylık sürecimizin teknik altyapısını oluşturan hususları kısa bir sürede tamamladık." şeklinde konuştu.

Ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunu gösterileri sunuldu. Tören öğrenci, asker, sivil toplum kuruluşları ve belediye ekiplerinin geçişiyle son buldu. Törene, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de katıldı.