Ortadoğu’da Ticaretin Dörtte Birini Bae Gerçekleştiriyor

Arap ülkeleri arasında ticari değişim olarak en büyük alışverişi 490 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin gerçekleştirdiği bildirildi.

BAE’nin geçen yıl kaydettiği bu rakamın bölgedeki toplam ticaretin de yaklaşık dörtte birine denk geldiği ifade edildi. Sıralamada dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan ikinci gelirken üçüncü sırayı Irak aldı. Ardından yine Körfez ülkelerinden Katar ve Kuveyt geldi. Kuveyt merkezli Arap Ülkeleri Arası Yatırım Garanti Şirketi tarafından yayınlanan rapora göre, tüm Arap ülkelerinin ithalat-ihracat olarak ticari değişimi geçen yıl 2 trilyon doları aştı. 490.5 milyar dolarlık ithalat ve ihracat yapan BAE’nin payı yüzde 24.3 oldu. Emirlikler’in ithalatı 205 milyar dolar, ihracatı ise 285 milyar dolar olarak tahmin edildi. Suudi Arabistan’ın ticari değişimi 2011’de 475.5 milyar doları buldu ve bunun 364.5 milyar doları ihracat olarak kaydedildi. Uzmanlar, günlük dokuz milyon varili aşan petrol üretimiyle krallığın Arap dünyasındaki en büyük ihracatçı olma özelliğini koruduğunu ve yakın zamana kadar 21 üye ülkeden oluşan Arap Ligi’ndeki en büyük ithalatçı olduğunu kaydetti.

Son birkaç yıldır BAE, en büyük ithalatçı ülke konumuna yükseldi. Listede ilk sıralarda gelen diğer ülkelerin 2011’deki toplam ithalat ve ihracat rakamlari şöyle oldu: Irak (137 milyar dolar), Katar (124.5 milyar dolar), Kuveyt (123.5 milyar dolar) ve Cezayir (119.5 milyar dolar).