Esad ateşkesi kabul etti

Şam'da Cuma sabahından Pazartesi gününe kadar ateşkes ilan edildi.

Esad ateşkesi kabul etti
Yaklaşık 7 aydır süren çatışmalar üç günlüğüne duracak. Suriye’de 'bayram ateşkesi' çağrılarına Esad yönetimi karşılık verdi. Ateşkese uyacaklarını açıklayan muhaliflerin şartı ise tutuklu yandaşların serbest bırakılması.

Suriye’de ateşkes ilan edildi ancak uygulanabilirliği merak konusu.

Birkaç gündür sürdürülen diyaloglar ve çağrılar üzerine, Suriye ordusu yarın sabahtan bayram sonuna yani Pazartesi gününe dek ateşkes ilan edildiğini ancak herhangi bir saldırı durumunda karşılık verileceğini açıkladı.

Muhaliflerin olumlu yanıtı gecikmedi ancak bir şartla. Özgür Suriye Ordusu, ateşeke uyulacağını ancak tutuklu muhaliflerin yarın serbest bırakılmasını istedi. Kısa süre önce Beşşar Esad genel af ilan etmiş ancak terörle mücadele kapsamında sayıldığı için muhalilfler bu aftan faydalanamamıştı.

Esad yönetiminin, muhaliflerin talebini karşılıyıp karşılamayacağı noktasında henüz bir açıklama gelmezken, girişimlerin devam ettiği günlerde ve bugün, El Kaide uzantılı iki muhalif örgütten ateşkese uymayacakları açıklaması geldi.

Bu örgütlerin olası eylemlerinin ateşkes girişimini baltalayacağı yorumları yapılırken, Halep'in kent merkezi ve kırsalından da şiddetli çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

BM temsilcisi Lakdar Brahimi, dün Suriye hükümetinin bayram için önerilen ateşkesi kabul ettiğini açıklamış ancak Şam, bu talebin hala değerlendirildiğini duyurmuştu. Daha önceki BM elçisi Kofi Annan'ın Nisan ayında girişimde bulunduğu ateşkes görüşmeleri kısa sürede sonuçsuz kalmış ve çatışmalar şiddetlenmişti.