Mosder Başkanı Ahmet Güleç Açıklaması

Şaban Kılıçcı - Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Güleç, 18 kişilik heyetle gittikleri Angola'ya Türk mobilya ürünlerinden örnekler götürdüklerini ve orada adeta küçük bir ''Türk mobilya fuarı'' düzenlediklerini belirterek, ''Angola'nın, Türk ihracat stratejisi için önemli bir ülke olduğunu keşfettik. Bu sene yıl sonuna kadar Angola'ya ihracatımızın 1 milyon dolar olacağını biliyoruz. Ama bu heyetten sonra 2013 yılında kesinlikle 5 milyon dolara çıkabileceğini hesap ediyoruz'' dedi.

Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MOSDER üyesi 18 kişilik heyetle 13-19 Ekim tarihleri arasında Angola'nın Luanda kentine gittiklerini hatırlatarak, orada Türk mobilyasını tanıttıklarını söyledi.

Angola'ya Türk mobilya ürünlerinden örnekler götürdüklerini ve orada adeta küçük bir ''Türk mobilya fuarı'' düzenlediklerini belirten Güleç, şöyle konuştu:

''En büyük sevincimiz, Türk mobilyası orada çok beğenildi. Gelen halk ve tüketiciler, ilk günkü ürünlerimize yoğun ilgi gösterdi ve almak istedi. Çok kaliteli buldular. Fiyatlarını da çok uygun buldular. Angola'nın, Türk ihracat stratejisi için önemli bir ülke olduğunu keşfettik. Oradaki büyükelçiliğimizin bize verdiği rakamlara göre, oraya her türlü ürünlerinin satılabileceğini öğrendik. 'Kalorifer peteği ve deri mont haricinde geriye kalan her şeyi buraya satabilirsiniz' dediler. Çünkü kalorifer peteği ve deri monta ihtiyaç duymuyorlar. Biz Türk ihracatçılarının oraya gitmesinin, 2023 ihracat hedefimize bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.''

Güleç, Angola Büyükelçiliği'nin Ankara'da yeni açıldığını, bu yüzden vize işlemlerini yapamadıklarını ifade ederek, üyelerinin vize işlemlerini Atina Büyükelçiliği'nden yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Vize almanın, zaten bir eziyet olduğunu, bir de başka bir ülkeden alınmak zorunda kalındığını anlatan Güleç, Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda yardımlarını beklediklerini, doğrudan Ankara'dan vize almak istediklerini, Atina'ya gitmek istemediklerini dile getirdi.

-1 milyon dolardan 5 milyon dolara-

Güleç, Türk mobilyası için Angola'da ciddi bir ihracat potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bu sene yıl sonuna kadar Angola'ya ihracatımızın 1 milyon dolar olacağını biliyoruz. Ama bu heyetten sonra 2013 yılında kesinlikle 5 milyon dolara çıkabileceğini hesap ediyoruz. Fakat her alanda daha fazla ihracat yapmak için Luanda'ya direkt Türk Hava Yolları'nın uçuşlarının bir an önce başlaması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü çok zor şartlarda aktarmalı bir şekilde gidiyoruz. İkincisi de Türk ihracatçısı olarak, Angola Ankara Büyükelçiliği'nin vize vermesini talep ediyoruz.''

-Bu yıl 2 milyar dolar ihracat-

Mobilya sektörünün, dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu da vurgulayan Güleç, şunları kaydetti:

''Bu yıl yüzde 20'lerle büyümeyi hedefliyoruz. 8 ayda bizim ihracatımız yüzde 13 civarında artmış. 1 milyar 200 milyon dolar civarına gelmiş. İthalatımız da yüzde 12 civarında azalmış. Biz yıl sonuna doğru ihracatımızın yine yüzde 20'lerle artmasını bekliyoruz. Çünkü eylül, ekim, kasım ve aralık ayları, ihracat için önemli ve bu aylarda gaza basacağız ve daha fazla ihracat yapacağız. Yıl sonu hedefimiz; 2 milyar dolar civarında ve yüzde 20'lerle büyümeyi bekliyoruz. İnşallah 2 milyar dolarlarla biz 2013 yılı ihracatını başlatacağız.''

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA