Şiddetin sorumlusu onlar mı?

Alman bilim insanlarının geçen hafta açıkladığı araştırma, başta kadınlar olmak üzere herkesi gülümsetecek nitelikteydi, zira erkeklik hormonunun dürüstlüğe yönlendirdiğini söylüyordu. Ama aynı hormonun, saldırganlığı da tetiklediği biliniyor. Hormon hastalıklarındaki artışa dikkat çeken uzmanlara göre giderek tırmanan şiddet olaylarında hormonların da rolü var.

Şiddetin sorumlusu onlar mı?
Alman araştırmacılar, bir grup katılımcının derisine testosteron içeren jel sürdü ve ertesi gün para ödüllü bir bilgisayar oyunu oynattı. Deneyde katılımcıların skora ilişkin ne kadar yalan söyledikleri ölçüldü. Araştırmanın başındaki Prof. Bernd Weber, testosteron içeren jeli kullananların, kullanmayanlara göre daha 'dürüst ' olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Testosteronun yalan söyleme isteği veya ihtiyacını azalttığı sonucuna varan araştırmayla bağlantılı bir çalışma sonucu da çok sayıda hormon bilimcinin katıldığı Antalya 'daki Avrupa Endokrinoloji Derneği kongresinde geldi. Bu deneyde de bilimciler, testosteron replasmanı yapılan bir erkekte psikoz gördüklerini duyurdu.

Bu sonuçlar gözleri bir kez daha, saldırganlığı artırdığı daha önceki çalışmalarla belirlenmiş olan testosteronun erkek davranışı üzerindeki etkilerine çevirdi. Avrupa Endokrinoloji Dernegi Üyesi Prof. Dr. Ilpo Huntaniemi 'nin, Almanya 'daki araştırmaya yorumu; “Testosteronun davranışlar üzerindeki etkisi kanıtlanmış durumda. Erkekler, kadınlardan bu hormon yüzünden farklı davranıyor. Almanya 'daki araştırma için kumar oyununda bir grup erkeğe testosteron verildi ve bunların daha az hile yaptığı görüldü. Böyle klinik araştırmalar sonucunda bu tür fenomenler ortaya çıkıyor” şeklinde oldu.

HORMON DÜZEYLERİ YÜKSELDİĞİNDE ÖFKE DE ARTIYOR

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Yıldız ise her iki araştırmayı değerlendirdi, testosteronun davranışsal etkilerine dikkat çekti: “İki gün önce açıklanan çalışmaya göre araştırmacılar, testosteron replasmanı yapılan bir erkekte psikoz rapor ettiler. Almanya 'da yapılan dürüstlükle bağlantılı çalışmanın ise bazı zayıf yanları var, ilişki analizlerini direkt neden-sonuç gibi yorumlamak doğru olmayabilir ama testosteronun kesinlikle davranışsal etkisi gibi duruyor. Mesela hormon düzeyleri yüksek olduğunda öfkenin de daha fazla olduğunu biliyoruz.”