Bileme Çok, Satış Yok

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Bıçakçılar Çarşısı’nda hararetli günler başladı.

Bileme Çok, Satış Yok
Bıçakçı esnafı ‘Bileme çok, satış yok’ diye dert yandı. Kayseri Bıçakçılar Çarşısı, Kurban Bayramı dolayısıyla en yoğun günlerine girdi. Ancak, vatandaşlar bıçak satın almak yerine, eski bıçaklarını bilemeyi tercih etti. 37 yıldır bıçak işiyle uğraşan Ahmet Tüfekçi, bıçak bileme işlerinin çok olduğunu ancak, bıçak satışlarının az olduğunu ifade etti.

Tüfekçi, “Kurban bayramı dolayısıyla bıçak fiyatlarında herhangi bir artış olmadı. Bilemelerimiz zaten 4 sene önce olan 1.5 TL seviyesinde devam ediyor. 4 senedir aynı fiyata bıçakların bilemesini yapıyoruz. Ancak işlerimiz yoğun değil. Önceki kurbanlara bakarsak sene seneyi aratıyor. Kurban ağzında müşteriyi çağırıyoruz ama müşteri gelmiyor” diye konuştu.

Normal günlere nazaran daha yoğun olduklarını belirten Tüfekçi, satıştan ziyade bileme işinin daha çok olduğunu söyledi.

Tüfekçi, “Tabi normal günlere göre yoğunuz. Başımızı işten kaldıramıyoruz ama satış yok sadece bileme geliyor. Vatandaşın 3-5 tane bıçağı var ve bunları getiriyor, sadece bilemelerini yaptırıyor. Onun dışında herhangi bir bıçak satışında artış yok” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, bıçak alırken özellikle Çin malı bıçaklardan uzak durmaları uyarısında bulunan Tüfekçi, bu bıçakların hem sağlıksız hem de müşteriye zararlı olduğunu vurguladı. Bıçak alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Tüfekçi, “Bıçaklar 3 milimetre kalın çelik olmalı ve ağızlarının da ince olması gerekir. Bizim bıçaklarımız Fransız yapımı dövme çeliktendir. Bu bıçaklar paslanmaz ve Çin malı bıçaklar gibi herhangi bir darbe de kırılmaz. Ancak, vatandaşlar gidip Çin malı bıçak alıyor ve bize gelip, 'usta 3 liraya bıçak alıyorum, 1.5 liraya bilemesini yapıyorsunuz' diye sitem ediyorlar. Çin malı bıçaklar sac bıçaklar ve en büyük şikayetler ondan geliyor. Çin malı bıçakların en başta zararı müşterinin kendisinedir. Hangi çelikten yapıldığı belli değil. Piyasaya sürüyorlar ve 3-4 tanesini 10 liraya satıyorlar. İyi bir bıçak bugün en az 10 liradan başlıyor” şeklinde konuştu.

Bıçak ve bileme fiyatları hakkında da bilgi veren Tüfekçi, “Fiyatlar Son 4 yıldır hemen hemen aynı. Bıçakları 1.5 TL, satırları 3 TL, et makineleri takımları 4 TL’ye yapıyoruz. Bıçak fiyatları da 5 TL’den başlayıp boyutlarına göre 25 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Kaynak: İHA