Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) kaldırılma sebebiyle ilgili olarak, "Devlet artık tamamen özellikle sigara üretiminden, alkollü içecek üretiminden tamamen çıkmış durumda.

Yani işin içinde devlet varken, devletle özel sektör bir aradayken belki bu tür kurumlara ihtiyaç var ama şuanda tamamen özel sektöre devrolmuş bir konuda, tütün ve alkollü içecekler konusunda böyle bir kurulun bir bakıma varlığının da sebebi de ortadan kalkmış oldu" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçerek, toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Babacan, bir gazetecinin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu(TAPDK) ile ilgili neden böyle bir kapatma kararı alındığını ve burada çalışan personelin durumunun ne olacağını sorması üzerine şunları kaydetti: "Biliyorsunuz TAPDK öyle çok sayıda arkadaşımızın çalıştığı bir kurum değil. Oradaki çalışan personel için de bu yasa tasarısında uygun çözüm formatları var. Dolayısıyla bu kanunla beraber onlar çözülecek. Sebebine gelince bu kurulun şuana kadar yapmış olduğu fonksiyonları, bağımsız bir kurum tarafından yapılması gereken fonksiyonlar olduğuna inanmıyoruz biz. Zaten pek çok konuda gelip ilgili bakanlıklarımızla görüşerek, ilgili bakanlıklarımızdan aldıkları yön çerçevesinde bu kurul bugüne kadar çalıştı. Bir bakıma uzaktan bu işleri yapmaya çalışmaktansa direk sorumlu olan bakanlıklarımızın bizzat o siyasi sorumluluğu üzerinde hissedip, TAPDK'nın görev alanına giren konuları yapmasını uygun gördük.

Bir de şu var; devlet artık tamamen özellikle sigara üretiminden, alkollü içecek üretiminden tamamen çıkmış durumda. Yani işin içinde devlet varken, devletle özel sektör bir aradayken belki bu tür kurumlara ihtiyaç var ama şuanda tamamen özel sektöre devrolmuş bir konuda, tütün ve alkollü içecekler konusunda böyle bir kurulun bir bakıma varlığının da sebebi de ortadan kalkmış oldu. Özellikle özelleştirmelerden sonra.

" "AB İLERLEME RAPORU, GEÇMİŞ YILLARA GÖRE BİRAZ DAHA DENGESİZ"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB İlerleme Raporu ve Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Türkiye'deki basın özgürlüğü ile ilgili yayımladığı raporla ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. Babacan, "AB'nin komisyonun hazırlamış olduğu ilerleme raporu daha önceki senelerden farklı olarak bizim atmış olduğumuz olumlu adımların daha kısa geçiştirildiği fakat bir bakıma yapmadığımız, şu yada bu sebeple geciktirdiğimiz konulara da daha fazla ağırlık verildiği bir rapor. Yani o açıdan daha önceki yılların raporlarına göre bir miktar daha dengesiz rapor olduğu kanaati bizde var" diye konuştu.

Raporda maddi hata ve yanlış tespitler de bulunduğunu söyleyen Babacan, "Raporla ilgili katıldığımız, katılmadığımız konuları her sene olduğu gibi bu sene de kendilerine bildiriyoruz" dedi.

Cezaevlerindeki gazetecilerin durumuna da değinen Babacan, cezaevlerindeki gazetecilerin çoğunun basın kartının bile bulunmadığını belirterek, "Haklarındaki suçlamalar, devam eden dosyalar gazetecilik görevlerinden öte, başka türlü yanlış bir takım faaliyetler içine girdikleri şüphesiyle ya da bu iddialarla devam eden çalışma. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti'ni bir hukuk devleti yapabilmenin yoğun mücadelesini veriyoruz" diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu'nu yanlış yönlendiren çevreler olduğunu ve bunları takip ettiklerini söyleyen Babacan, "Bu sürecin devamı konusunda bizim hükümet olarak kararlılığımız tamdır" diyerek, "Bakıyoruz AB'ye üye olan ülkelerden bir kısmı kendi standartlarına dahi uymuyor. Kendi koydukları kuralları bozuyorlar, kendi ölçütlerine uymuyorlar. Bu siyasi kriterlerde de var, ekonomik kriterlerde de var" şeklinde konuştu.

Cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili bir soru üzerine de değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Biliyorsunuz, devletin bir şefkat eli vardır, ama öte yandan devletin yaptırım yapacak gücü vardır. Dolayısıyla biz bu her iki, bir bakıma devletimizin alanını en etkin bir şekilde kullanarak bahsettiğiniz konularda gerekli adımları, gerekli kararları zamanı gelince atarız, yaparız" diye konuştu.

Kaynak: İHA