Yeni Meclis, Yetkililerini Devraldı

Gürcistan'da 1 Ekim'de yapılan genel seçimler sonucunda belirlenen parlamento ilk oturumunu gerçekleştirdi.

Parlamentonun ilk oturumunda 150 milletvekilinden 88'inin oyunu alan Cumhuriyetçiler Partisi lideri 44 yaşındaki David Usupaşvili başkan seçildi. Saakaşvili'nin liderliğindeki Birleşik Ulusal Harekat Partisi ise oylamaya katılmadı.

Kutaisi kentinde inşa edilen yeni parlamento binasında gerçekleşen ilk oturumu Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili açtı.

Açılış konuşmasında Saakaşvili, yeni parlamentoyu selamlayarak, iktidarın gösteri, mermi veya savaşla değil seçimler yoluyla belirlendiği bir sistem oluşturulabildiği için mutluluk duyduğunu kaydetti.

Saakaşvili, ''Bugün Kutaisi kentinde özel bir gündür, çünkü bugün burada 2008 yılındaki parlamento seçimlerine katılmak istemeyen kişileri görüyorum ve bu kişiler bugün ülkenin en yüksek görevine taliptir, bu sevindirici bir haldir. Bu, bizim kurduğumuz sistemin başarısıdır.

Kazananın her şeyi kazandığı dönemler geride kaldı. Bugün güçlerden biri iktidarda, diğeri ise muhalefette, ancak bu durum yarın değişebilir. Dünkü muhalefet bugün iktidarda ama bugün muhalefette olan yarın yeniden iktidarda olabilir. Bunu kabullenmeliyiz. Hepimiz çok çalışmalıyız, bizler düşman değiliz, bizler siyasi rakipleriz'' diye konuştu.

Ülkenin kalkınması konusunda parlamentoyu işbirliği yapmaya çağıran Saakaşvili, milletvekillerini, işgalci gücün kurduğu tuzağa düşmemeye, ülkede bugüne kadar yapılan onca şeyi yıkmamaya ve verdikleri sözü tutmaya çağırdı.

-Usupaşvili-

Parlamentonun yeni seçilen başkanı Usupaşvili ise 1 Ekim'de yapılan özgür seçimlerin öncelikle halkın başarısı olduğunu belirterek ''Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız ki 1 Ekim'deki örnek bir kaç kere tekrarlansın ve gelenek haline gelsin. Önceki hükümetin eylemlerini tekrarlamamalıyız ve 4 sene sonra bu koltukların olmayacağını düşünmeliyiz'' ifadelerini kulandı

Ülkede olup bitenleri bilmek için yeni seçilen milletvekillerinin sık sık halkla bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Usupaşvili, anayasaya da değinerek, ''Öyle bir anayasa oluşturmalıyız ki her ay değişiklik yapmamıza gerek kalmasın'' dedi.

Kaynak: AA