Başbakan Erdoğan'ın Elazığ Ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Seçilme yaşının 18 olması için komisyonda görüşmeler yapılacak ve inşallah ümit ediyorum ki kabul edilir.Yoksa meydanlara çıkarız biz de, derdimizi anlatırız. Muhalefet 21’e olur dedi ama amacı iktidarın dediği olmasın" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Elazığ Ziyareti
Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, açılışların ardından Elazığ Belediyesi'ne geçti. Erdoğan, burada gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerle ilgili soru üzerine, “Yarın İstanbul’da açıklama yapacağım” dedi.

Basın mensuplarının “Terör ile ilgili kızdığınız isimler vardı, akil adamlar konusunda ne düşünüyorsunuz, bunları önemsiyor musunuz?” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Akil adamlar ile ilgili benim ismini zikretmem dediğim olmadı. Kendiliğinden bir akil adam denilen bir oluşum çıktı. Önce bir görelim, bize hangi öneriler ile geleceklerse bunların hepsini değerlendiririz” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, kapıda kendisini karşılayan heyet ile birlikte belediye binasına geçti. Burada yemek yendi. Başbakan’a etli sarma, güveç, kaburga dolması, ayranlı çorba, içli köfte, taş ekmeği, dolenger ikram edilirken, Elazığ’a has müzikler dinletildi.

Elazığ Belediyesi’nin ardından Fırat Üniversitesi’ne giden Başkana Erdoğan’ı Rektör Kutbettin Demirdağ kapıda karşıladı. Daha sonra Başbakan Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, rektörlük konferans salonuna geçti. Erdoğan, salonda bekleyen kalabalığın alkışlarıyla karşılandı. Üniversiteyi tanıtan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbettin Demirdağ kısa bir konuşma yaparak üniversite hakkında bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, ‘4+4+4’ eğitim sistemi ve mevcut okulların durumu ile ilgili bilgi verdi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, seçilme yaşı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Muhalefeti eleştiren Başbakan Erdoğan “Laf olsun diye söylemiyorum, biz seçme ve seçilme yaşı 18 olsun dedik. Bizden öncekiler ‘Taksim’de 4 ayaklı eşeği seçime sokarsanız seçilirsiniz’ diyordu. Biz Fatih’in neslinden gelen torunlarız. Biz hocalarımızdan Fatih’i yetiştiren nesil nasıl yetiştiyse çocuklarımızı da öyle yetiştirmesini istiyoruz. 12 Avrupa Birliği ülkesinde seçme ve seçilme yaşı 18, 8 ülkede ise seçme yaşı 18, seçilme yaşı ise 21. Bunlardan biri Güney Kıbrıs ve biz onu tanımıyoruz. Seçme ve seçilme yaşının 18 olması için komisyonda görüşmeler yapılacak ve inşallah ümit ediyorum ki kabul edilir. Yoksa meydanlara çıkarız biz de, derdimizi anlatırız. Muhalefet 21’e olur dedi ama amacı iktidarın dediği olmasın. Sizin derdiniz bağcı ile uğraşmak, gelin Elazığ’ın güzel bağından bir üzüm yiyin. 18 yaşında seçme ve seçilme ile ilgili bir de askerlik şartını da kaldırıyoruz. Ayrıca er ile erbaşların da seçimlerde oy kullanmalarını istedik. Çünkü onların da bir düşünesi var ve onların da oy kullanması gerekir. Ama bu kez diyorlar ki ‘kışlada oy kullanmak politize olmaktır’. Peki uzmanlar, astsubaylar, rütbeliler oy kullanırken politize olmuyor da er ve erbaşlar kullanınca mı oluyor” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, her yıl bin öğrenciyi yurt dışına eğitim için gönderdiklerini fakat bu yıl başarı oranının düşük olması nedeniyle öğrenci gönderemediklerini, bundan da üzüntü duyduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, öğretim görevlilerine seslenerek, iyi öğrenciler yetiştirmelerini ve bu öğrencileri yurt dışına göndererek eğitim vereceklerini sözlerine ekledi. Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra üniversitenin bu yıl faaliyete geçen binalarının toplu açılışını yaptılar. Başbakan Erdoğan, valilik ve AK Parti İl Başkanlığı ziyaretlerini iptal ederek İstanbul’a gitmek üzere havaalanına geçti .
Kaynak: İHA