Kaçak Bedellerinin İadesi

Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Fatih Durmuş, müşterilerinden tahsil ettikleri kayıp kaçak bedeli ve diğer tüm fatura bileşenlerini iade etmelerinin, şirketleri için bağlayıcılığı olan mevcut yasal düzenlemeler karşısında mümkün olmadığını belirtti.

Durmuş, ÇEDAŞ binasında düzenlendiği basın toplantısında, dağıtım şirketlerinin uygulayacağı ulusal elektrik tarifelerinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlendiğini ve ülke genelinde bütün tüketicilere aynı şekilde yansıtıldığını vurguladı.

EPDK'nın yayınlamış olduğu yönetmeliklerin dışında bir uygulama yapmalarının söz konusu olmadığını dile getiren Durmuş, ''Müşterilerimizden tahsil edilen kayıp-kaçak bedelleri başta olmak üzere diğer tüm fatura bileşenlerinin iade edilmesi, şirketimiz için bağlayıcı olan mevcut yasal düzenlemeler karşısında kesinlikle mümkün değildir'' ifadelerini kullandı.

Durmuş, hatlarda meydana gelen teknik kayıpların dünyanın her yerinde müşterilerden alındığını sözlerine ekledi.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Yardımcısı Halit Bakal ise tüm giderlerin EPDK tarafından denetlendiğini belirtti.

Fatura bileşenleri içerisinde hangi kısımlardan bedel alındığına da değinen Bakal, bu bileşenlerdeki bedelleri almama gibi bir yetkilerinin olmadığını ifade etti.

Kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye iade edilmesi yönünde alınan kararlara da değinen Bakal, şunları kaydetti:

''Danıştay'da kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili dava açıldı. Dava, kayıp-kaçak bedelinin alınmaması yönünde sonuçlanırsa, düzenleme, EPDK tarafından tekrar dizayn edilecek. Dava, kayıp kaçak bedelinin alınması yönünde sonuçlanırsa, vatandaşlara ödediğimiz kayıp-kaçak bedellerini faturalara yansıtıp tekrar tahsil edeceğiz. Müşterilerimize, Danıştay'da açılmış olan bu davanın sonucunu beklemelerini öneriyorum.''

Bakal, tüketicilere sayaçlarını dışarı almaları uyarısında bulunarak, aksi durumda elektrik kesintisi uygulanacağını belirtti.

Muhabir: Merve Topuz

Yayıncı: Önder Felek
Kaynak: AA