Bosna sergisine Aliya İzzetbegoviç'le açılış

''Bosna-Hersek ve Aliya İzzetbegoviç'' sergisi gönüllere taht kuran Aliya İzzetbegoviç'in hayatından fotoğraf kareleri ve özel eşyalarının sergilendiği bölümle İstanbul'da açılmış oldu.

Bosna sergisine Aliya İzzetbegoviç'le açılış
''Bosna-Hersek ve Aliya İzzetbegoviç'' sergisi Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in hayatından kesitleri yansıtan fotoğraf ve özel eşyalarından oluşan sergi, İstanbul'da açıldı.

Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği tarafından organize edilen ''Bosna Hersek ve Aliya İzzetbegoviç'' sergisi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Serginin açılış kurdelası, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği Başkanı Salih Hacıoğlu, Saraybosna'daki Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Jişko ve sanatseverlerin katılımıyla kesildi.

Açılışta konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, sergi alanında Bosna-Hersek ruhunu hissettiklerini belirterek, ''Sergiyi sadece birkaç obje ve fotoğraf olarak görmemek gerekir. Orada hayatını veren şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Buradaki dostlarla birlikte anlamlı bir anı paylaşıyoruz'' dedi.

Yeniay, sergiyi sıradan bir sergi olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Saraybosna, yakın tarihin en trajik serüvenini oluşturan bir süreci karşımıza çıkartıyor. Saraybosna'da verilen kahramanlık destanı, Aliya İzzetbegoviç'in oradaki rolü ve misyonu, bugün birer ibret vesikası olarak karşımızda durmaktadır. Herkesin İzzetbegoviç'in hatıralarına ve kendi yazdığı eserlerine bakması gerekiyor. Biz baktığımızda, sadece birer roman veya birer hikaye görmüyoruz. Oraya baktığımızda, insanlık tarihi kadar eski bir tarihi derinlik görüyoruz. Sadece tarihi noktasında değil mana noktasında da insanların gerek felsefi, gerek sosyolojik olarak analizlerini görüyoruz. Ülkelerin analizlerini görüyoruz.''

Mevlana'nın ''Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır'' sözünü hatırlatan Yeniay, ''Bosna'daki, Sancak'taki, Kosova'daki, Makedonya'daki ve diğer bölgedeki kardeşlerimizle belki aynı dili konuşmadık. Ancak aynı duyguları paylaştık. Yıllarca birlikte olduk'' diye konuştu.

Saraybosna'daki Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Jişko ise ''Bilge Kral' olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç'in fotoğraf ve eşyalarının yer aldığı serginin aralarında Ankara ve İzmir'in de bulunduğu bazı illerde, yaklaşık 3 ay boyunca gösterileceğini kaydetti.

Jişko, serginin açılmasının kendilerini mutlu ettiğini anlatarak, ''Türkiye'de sergi için bir fırsat verdiler. Bu serginin açılışına katıldığım için çok mutluyum. Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği yöneticilerine ve üyelerine çok teşekkür ederim'' şeklinde konuştu.

''Bilge Kral''ın, fotoğrafları, parti tüzüğü yazışmaları, el yazıları ve bazı özel eşyalarının yer aldığı sergi, 31 Ekim'e kadar gezilebilecek.
Serginin, İstanbul'un ardından Ankara, Bursa ve İzmir'de de açılacağı belirtildi.