Tarihi Miras Çalışmaları Bursa’ya Değer Kattı

Büyükşehir Belediyesi, tarih başkenti Bursa’da Osmanlı’nın köklü mirasının gün yüzüne çıkarıldığı projeleriyle Antalya’da düzenlenen ‘YAPEX-Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'na damgasını vurdu.

Tarihi Miras Çalışmaları Bursa’ya Değer Kattı
ÇEKÜL Vakfı tarafından düzenlenen ‘YAPEX-Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'nda Bursa’daki tarihi mirası öne çıkaran hizmetlerinden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel değerlerin Bursa'yı çok zengin ve çeşitli bir sosyal yaşam merkezi haline getirdiğini söyledi.

Fuar kapsamında düzenlenen 'Tarihi Kentler Birliği 2011 Özendirme Yarışması Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü ve Süreklilik Ödülü Sahipleri Anlatıyor' konulu açık oturum, Antalya’daki EXPO Center'de gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü ÇEKÜL Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Mithat Kırayoğlu'nun yaptığı oturumda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın ve Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya konuşmacı olarak yer aldı.

Bursa'da son 10 yılda yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel miras çalışmaları başlangıcında çok ciddi bir yapılanmaya gittiklerini, halkı da sürece dahil ederek başarıya ulaştıklarını söyledi.

Bursa'da gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak göreve gelir gelmez belediye bünyesinde sıfırdan yapılandıklarını, tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla ilgili yeni birimler kurduklarını ve Bursa Araştırmaları Merkezi'ni faaliyete geçirdiklerini anlatan Başkan Altepe, atılan bu adımlarla dünyaya örnek olan çalışmaların ortaya çıktığını ifade etti.

Başkan Altepe, çalışmalarından örnekler de vererek, “Göreve gelir gelmez, tarihi ve kültürel miras çalışmalarının yürütülmesi konusunda halkımızın görüşüne başvurduk. Yaptırdığımız anketin sonuçları, bizim de şaşırdığımız şekilde, yüzde 98 oranında destek verir nitelikte oldu. Yüzde 60 bekliyorduk fakat yüzde 98 oldu. Yani halkın tamamına yakını, Bursa'da restorasyon çalışmalarının başlatılması konusunda yönetim olarak bizleri teşvik etti. Biz de zaman geçirmeden, sistemli ve planlı olarak çalışmalara başladık. Osmangazi İlçe Belediye Başkanlığı dönemimizde 135, şu anda devam eden Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimizde de 285 çalışmayı hizmete aldık. 8 yılda tamamladığımız tarihi yapı sayısı 420 oldu" dedi.

Restorasyon çalışmalarının sadece bina ve onarımla değer kazanmadığını, halkın da sürece dahil edilmesinin ve restorasyonu yapılan mekanların 'yaşayan tarihi mekanlar’ kimliğini kazanmasının önemli olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Başlangıç zor oldu, çünkü o döneme kadar Bursa'da ortadan kaldırılan tarihi eserler için 'İyi ki de kaldırıldı' şeklinde bir görüş hakimdi. Hatta biz bu işe adım attığımızda, “Bu işler belediyenin işi değil” şeklinde, moral bozucu tepkiler de aldık. Fakat tüm bunları bir kenara bırakarak, Bursa'nın tarihi kimliğine ve kültürel mirasına güvenerek çalışmalara başladık. Gösterdiğimiz gayretler sonucunda herkes 3. yıldan itibaren “Tarihi ve kültürel miras medeniyetin izleri” demeye başladı.

Zaman geçtikçe, eserler ortaya çıkmaya başladıkça halkın da desteği arttı. “Ya bu ne kadar güzel bir şeymiş”, “Karşımızdaki surlar da ne kadar önemliymiş”, “Ecdadımız ne kadar da özenerek yapmış” şeklinde tepkiler aldık. Verdiğimiz müthiş mücadeleyle birlikte halkın da benimsediği, gitmekten, bu mekanlarda toplantı yapmaktan ve yaşamaktan zevk alınan eserler ortaya çıktı” diye konuştu.

Kaynak: İHA