Ormanlarda Eksojen Yöntemi İle Gençleştirme Çalışmaları Yapılıyor

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğüne Bağlı Hendek Orman İşletme Müdürlüğü Kurtköy Orman İşletme Şefliğinde Eksojen Yöntemi ile doğal gençleştirme uygulaması yapılıyor.

Ormanlarda Eksojen Yöntemi İle Gençleştirme Çalışmaları Yapılıyor
2004-2013 plan dönemi için Amenajman Başmühendisi Celal Tombul tarafından yapılan amenajman planına göre; Hendek Orman İşletme Müdürlüğü Kurtköy Orman İşletme Şefliği sınırları dahilinde bulunan 21 nolu bölme KnDybc3 meşcere tipinde 10 Ha. ve 33 nolu bölme KnDybc3 meşcere tipinde 42,5 Ha olmak üzere toplam 52,5 Ha. alanda ormancılık literatürüne yeni giren eksojen yöntemi ile doğal gençleştirme uygulamasına karar verildi.

Bu yönteme göre saha vejatasyon mevsimi dışında tıraşlanarak boşaltılıyor ve tıraşlama sonrası kök yaralamaları yapılıyor. Bu yaralanan kısımlardan sürgünler çıkması sağlanarak saha gerek kök gerekse de kütük sürgünleri ile gençleştiriliyor.

Gençleştirme çalışmalarına ilk olarak 2006 yılında 21 nolu bölmenin 5 hektarlık kısmında başlandı. Uygulamalar takip eden yıllarda da devam etti. Bugüne kadar toplam 41 Ha. saha eksojen yöntemi ve doğal gençleştirme yöntemi ile gençleştirildi.

2012 yılı programında bulunan 33 nolu bölmedeki Eksojen yöntemi ile doğal gençleştirilme çalışmaları Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Sarı, Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Ziya Karagüzel ve Hendek Orman İşletme Müdürü Selçuk Yıldız tarafından yapılan arazi inceleme ve gözlemleri sonunda 2006 -2011 yıllarında yapılan çalışmalar sonucu yeterli yoğunlukta kütük ve kök sürgünlerinin oluştuğu, sahanın başarılı hale geldiği tespit edildi. Yapılan tespitlerde sürgün boylarının 100 Cm. ile 250 Cm. arasında değiştiği ve ortalama boyların 175 Cm. civarında olduğu görüldü.

Asli meçcere Kayın ağaç türünden olmakla birlikte sahada az da olsa Meşe, Kestane, Yabani kiraz ve Ihlamur sürgünleri de ayni kalitede bulunduğu bildirildi.

Kaynak: İHA