Mut'un Yeni Gözdesi Antep Fıstığı

İçel'in Mut ilçesinde Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan "Doğadan Mut'a Armağan Antep Fıstığı Projesi" tanıtıldı.

Mut'un Yeni Gözdesi Antep Fıstığı
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan projenin tanıtımı Bulut Bey Oteli'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, kolay yetiştirilen Antep Fıstığının ilçe tarımında önemli yer tutan kayısı ve erik gibi meyvelere alternatif olabileceğini söyledi.

Yörede Sakızlak ağacı olarak bilinen Melengiç ve Atlantik sakızının engebeli ve yamaç arazilerde bile kendiliğinden yetiştirilebildiğini kaydeden Abaş, şöyle konuştu: "Antep Fıstığı sulama istemeyen, bakım, budama ve hasat gibi masrafları çok düşük olan bir bitkidir. Bölge tarımında önemli yer tutan kayısı, erik ve zeytin gibi bitkilere en uygun alternatiflerden biridir. Atlantik sakızı ve melengiç çalılıkları aşılanıp terbiye edilerek verim veren ve gelir getiren Antep Fıstığı bahçelerine dönüştürülebilir. Bizim amacımız, atıl durumda bulunan Antep Fıstığı anaçlarını aşılayarak milli ekonomiye kazandırmak. Proje kapsamındaki çiftçilerin ekonomik gelir seviyesiyle birlikte alternatif bitki sayısını da artırmak." Proje ile Diştaş, Kayaönü, Geçimli, Narlıdere, Kürkçü, Çatalharman ve Kurtuluş köylerinde toplam 30 aşıcı ustası yetiştirileceğini belirten Abaş, "Daha sonra çiftçilerce aşıya hazır hale getirilen 20 bin adet Atlantik sakızı veya melengiç bitkisi her bitki 2 göz ile aşılanmak suretiyle dağıtılacak. Eğitilecek aşıcı ustalarının yevmiyeleri proje kapsamında karşılanacak. Ağaçlardan verim almaya başladıktan sonra da her bir ağaçtan ortalama 25 kilogram Antep Fıstığı üretmeyi amaçlıyoruz. Yani toplamda 20 bin adet ağaçtan 500 bin kilogram rekolte elde edilecektir. Piyasa şartlarına göre ortalama 1 kilogram fıstığın satış fiyatı 4 TL olup toplamda piyasa değeri yaklaşık 2 milyon TL gelir elde edilebilecektir." diye konuştu

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise ilçe ekonomisinin yüzde 90 oranında tarıma dayalı olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımız alın terini toprağa yansıtarak geçimini tarımla kazanıyor. Bu projeyle ilçemizde Antep Fıstığı yetiştiriciliği de yapmaya başlamıştır. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi

Konuşmaların ardından, proje hakkında katılımcılar bilgilendirildi

Kaynak: İHA