Bpw Dünya Başkanı Miriklis Adana’da

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Dünya Başkanı Freda Miriklis, Türkiye’nin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için büyük projelerin kaynağı olabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

BPW Dünya Başkanı Miriklis Adana’ya, iş kadınlarıyla bir araya geldi. Seyhan Oteli’nde gerçekleşen toplantıya, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, BPW Türkiye Federasyon Başkanı Arzu Özyol, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, BPW Adana Başkanı Esra Özden, BPW İçel ve Hatay yönetimi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BPW Adana Başkanı Esra Özden, Adana'da yönetim kurulunu henüz oluşturamadıklarını belirterek, “Fakat dünya ve Türkiye başkanımızı ağırlıyor olmaktan hem mutluluk hem de gurur duyuyoruz. Çok kısa sürede bu organizasyonu gerçekleştirmeye çalıştık. Çok zor olmadığını görüyorum. Anladım ki çok yetenekli bir yönetim kurulu ile birlikte çalışacağım” diye konuştu

Özden, erkek egemen ekonomisinin varlığının ancak bu kadar olabileceğini kaydederek, “Artık kadınlar olarak iş dünyasında yer alacağız” dedi.

BPW Türkiye Federasyon Başkanı Özyol ise her alanda işbirliğinin kadınlar açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Bu işbirlikleri akademi, sivil toplum belediyeler, merkezi hükümet, bürokrasi ya da sivil toplum kuruluşları arasındaki hatta yerel ve uluslar arası anlamda ne kadar güçlü işbirlikleri kurulursa belki toplumun iyiliği ya da toplamın iyiliği çok daha hızla kendini göstermeye başlıyor. Dolayısıyla buradaki katkılarından ve katılımlarından dolayı tüm yönetici ve başkanlara minnettarım. Ama bunun sadece bir yemekle yada bir toplantıyla sınırlı kalmasını değil çeşitli projelerle yapılacak işbirliğini taşımaya ve mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bizlerle eşit fırsatlara sahip olmayan arkadaşlarımıza hemcinslerimize daha büyük hizmetler götürmek için kullanmayı arzu ediyorum” dedi.

BPW’nin önemli bir güç olduğuna dikkat çeken Özyol, “Eşitlik iştir sloganı ile yola çıkıyoruz. 'Kadınların ekonomik özgürlüğü olmadığı zamanlarda eşitlikten bahsedilemez' misyonu bugün tekrar karşımıza geldi. Bütün dünya zaten bunu kabul ediyor. Bu anlamda birleşmiş milletlerin güçlendirme prensipleri konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

BPW Dünya Başkanı Freda Miriklis ise konuşmasına Adanalı kadınlara iltifat ederek başladı.

Miriklis, “Esra Başkan’a sormak istiyorum. Kuzey, yani Kıvanç Tatlıtuğ, Adana’yı neden bıraktı. Burada bu kadar güzel kadın varken. Niye İstanbul’da olduğunu sormak istiyorum. Ayrıca Melbourne yani kendi şehrimde çok güzel kızların olduğunu da belirtmek istiyorum” diye espri yaptı.

Adana’da olmaktan dolayı mutlu olduğunu aktaran Miriklis, “Sizin anlattıklarınızdan ve kendi gördüklerimden Adana’nın ne kadar ayrıcalıklı bir yerde olduğunu gelenekselliği yanında modern ve vizyon sahibi kadınların sadece Adana veya Türkiye’yi değil tüm dünyayı hem giydirdiğini hem beslediğini görmekten çok mutluyum” diye konuştu.

Freda Miriklis, Dr. Phillips’in 80 yıl önce BPW’yu eşit hak, eşit ücreti sağlamak, iş bulabilmek, kadının seçme ve seçilme hakkını sağlamak için kurduğunu kaydederek, “Tüm dünyada 500 firmanın sadece yüzde 3’ü üst düzey yöneticisi kadın olan firmalardır. Bunun dışında yüzde 17 ile yüzde 30 arasında değişen kadın erkek ücret farkının neden devam ettiğini anlamakta zorlanıyorum. Bu günden sonra nasıl bir yol almamız gerektiğini kültürel, sosyal ve ekonomik olarak kadınları ileri götürmek için neler yapmamız gerektiğini biliyorum. BPW Birleşmiş Milletlerin danışmanı statüsündedir. Türkiye düzeyinde baktığımız zaman aslında sizlerin çok daha faal BPW kadınları olarak gururlu oluyor olmanız lazım. Çünkü şu anda eşitlik iş demektir etkinliği ile ilgili 4. Ulusal etkinliğinizi yapmak üzeresiniz. Birleşmiş Milletler Türkiye’nin şuanda ne yapmakta olduğunun farkındadır ve bunu çok yakından takip etmektedir” dedi.

BPW’nin Uluslararası Ticaret Örgütü ile bir çalışma içerisinde olduğuna dikkat çeken Miriklis, şunları söyledi: “Dünya çapında kadın üreticiler ve kadın tedarikçiler ile ilgili bir proje için iş birliği içine girmiş durumdayız. 700 milyon dolarlık bir hacmi temsil eden bu grubun satın alınması ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bu işin ilk adımını geçen sene Çin’de attık. Ulusal pazarda 14 milyon dolarlık tarımla ilgili bir üretim yapan kadın sahibi guruptu bu. İkinci olarak böyle bir platformu Meksika’da kurmak üzereyiz. Türkiye şuanda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için böyle bir projenin kaynağı olabilecek nitelikte. Bununla beraber Adanalı kadınları bunun içine nasıl sokabiliriz bunu görmek istiyorum. Sözlerimi bitirirken cinsiyet eşitliği konusunda Victor Hugo’nun güzel bir söyleminden yola çıkmak istiyorum. Zamanı gelmiş bir fikrin önünde hiçbir güç duramaz. Bundan sonra ileriye bakmamız gerekiyor”
Kaynak: İHA