Ordu Müftüsü Kolukısaoğlu Açıkladı

Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, ''Kurbanlık alan vatandaşlarımız diyerek kurbanlıklarına özenle, onları severek, süsleyerek, okşayarak bakmalılar'' dedi.

Kolukısaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkların alımında, bakımında ve kesiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Bayram öncesi kurbanlıklarını alanların hayvanlara diğer zamanlardan daha fazla yem vermesi gerektiğine dikkati çeken Kolukısaoğlu, şöyle devam etti:

''Kurbanlık alan vatandaşlarımız diyerek kurbanlıklarına özenle, onları severek, süsleyerek, okşayarak bakmalılar. Bunların hepsi güzel şeyler. Bunun dışında İslam'ın bir tarifi vardır, o da Allah'ın yarattığı can taşıyan, ciğer taşıyan her şeye merhametli olmaktır. Dolayısıyla kurban olmasa bile diğer hayvanlara iyi davranmak lazım ama burada kurbanlığa ayrı bir sevgi, şefkat göstermeli. Kurbanlıkları satanlarla alanlar birbirlerinin haklarını gözetmeli.Kurbanlıklarda koyun ve keçiler 1 yaşını doldurarak 2 yaşından gün alması lazım. Sığır ve mandalar 2 yaşını doldurarak 3 yaşından gün almalı. Develerin ise 5 yaşını bitirmiş olması gerekir. Sadece koyun için bir istisna var, keçi için yok. Annesi kadar büyük olan koyunları kurbanlık için satan ve alan olduğunu biliyoruz. Altı ayı biterek yedinci aydan gün alan ama görüntüsü bir yaşındaki koyun kadar besili görünen hayvan da kurban edilir. Yine kurban edilecek hayvanda kusur olmamalıdır. Gözü, memeleri, boynuzları, kuyruğu sağlıklı olmalı. Kurbanlığın organları tam olmayınca o kurbanlık caiz değildir. Organları tamdır ancak hayvan çok besisizdir. Bunu da yine kurban etmemek lazım''

-''Uzmanlığı olmayanlar kurban kesmemeliler''-

Müftü Kolukısaoğlu, kurban kesimiyle ilgili dikkat edilecek konularda ise şunları kaydetti:

''Kurbanlıklar kesilirken, kesimin çok faziletli olduğu söylenerek, bu konuda hiçbir yeteneği, uzmanlığı olmayan, hayatında hiç hayvan kesmeyen bazı kişiler 'faziletli' diyerek bu işe girişmektedir. Bu doğru değil. Çünkü Peygamber Efendimizin bize özenle söylediği şudur, 'kurbanlık hayvana acı ve eziyet vermemek esastır'. Dolayısıyla sevap olacak diye kendimiz kesmeye uğraşırsak hayvana eziyet ve acı vermiş oluruz.''

Muhabir:Gökhan Gücüklüoğlu - Orhan Topal

Yayıncı:Ömer Erim Baştimar
Kaynak: AA