Komşudaki 5 Türk'ün 4'ü geri döndü

Yunan gazetesi Kathimerini İpekyol, Mavi, İnci ve Gizia’nın yerel zevkleri bilememe ve kriz nedeniyle ülkeden çekildiği yazdı. Kalan tek markanın Koton olduğunu yazan gazeteye perakendecilerin yanıtı gecikmedi...

Komşudaki 5 Türk'ün 4'ü geri döndü
Yunan gazetelerinden Kathimerini, Yunanistan 'da mağaza açan Türk hazırgiyim firmalarının yerel zevkleri tam anlamıyla bilememenin yanı sıra kriz ve yüksek kiralar gibi nedenlerle ülkeden çekildiğini yazdı. Gazete, Adriana Lima 'nın 'vay vay vay ' dediği reklamla dikkat çeken Mavi 'nin ülkede istediğini bulamadığını belirtti. Türk markaları ise Yunanistan 'a kırmızı çizgi çekmelerindeki ana nedeni, kimsenin krizden çıkmak için çaba göstermemesi olarak açıkladı. Alışveriş merkezlerine tek bir kişinin uğramadığı günlerin olduğunu söyleyen perakendeciler bu gerçeği göremeyen mağaza sahiplerinin de hiçbir şekilde kira indirimine gitmediğini belirtti.

Koton kaldı ama mutlu değil

Yunan gazetesinin bir diğer iddiası ise Türk firmalarının Yunanistan 'ı Avrupa 'ya açılan pencere olarak görmeleri yönünde oldu. Kathimerini, haberinde İpekyol, Mavi, İnci ve Gizia 'dan sadece Koton 'un ülkede kalıcı olduğunu yazdı.
Gazetenin kalıcı olarak nitelendirdiği Türk markası Koton 'un Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Yılmaz Yılmaz ise, krize fırsata çevirmek amacıyla yeni mağaza açma planları olsa bile Yunanistan 'da bulunmaktan çok da mutlu olmadıklarını vurguladı.

'Devamlı siesta... '

Gazetenin 8 mağazayla girdiği Yunan pazarından vazgeçtiğini söylediği İpekyol 'un Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, ise pazardan çekilmelerindeki ana nedeni ülkede neredeyse yaprak kıpırdamaması olarak gösterdi. Ayaydın, “Ülkede hiçbir üretim yoktu. Devamlı siesta... Elbetteki satışlar etkilendi” dedi. Ayaydın, “Mağaza sahipleri maalesef krizin farkında değildi. Kiralarda en ufak bir indirime gitmediler. En az beş yıl daha toparlanamayacaklarını düşündük ve operasyonumuzu sonlandırdık” dedi.

'Hava paraları 350-400 bin euro civarındaydı '

İnci Yön. Kurulu Başkanı Ali Murad Kızıltaş:

“Biz bu pazardan dünya ekonomik krizi başlarken çekildik. Yunanistan krizden bu kadar etkilenmemişti. Bir ülkede varolmak için mağaza sayınızı artırmanız gerekiyor. Ancak hava paralarının aşırı yüksek olması nedeniyle mağaza sayımızı ikiye, üçe çıkaramadık ve tek mağazada kaldık. Hava paraları 350-400 bin euro civarındaydı. Büyümek için aşırı maliyetli yatırımlar gerekiyordu. Yatırımların geri dönüşüne de inanmadık. Ve dünya krizinde en verimsiz olan bu pazardan çıkmaya karar verdik.”

'Yunanistan 'da şu anda olmaktan mutlu değiliz '

Koton Yön. Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz:

“Yunanistan 'da şu anda olmaktan çok mutlu değiliz. Ancak uzun vadede kiraların düşmesini öngörerek bunun fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla şu anda yeni 3 mağaza için görüşmelerimizi yapıyoruz. Bir ülkeye kısa vadeli bakmamak lazım. Uzun vadede Türk markalarının bayrağını dalgalandırıyoruz. Kiralar ve giderler şişmişti. Bu nedenle zarar üretmek istemeyenler ülkeden çekilmişti. Şimdi biz fırsatı yeniden yakaladık ve büyüyoruz.”

'Ülkedeki krizi beş yıl daha bitiremezler '
Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu:

“Yunanistan 'ın bir beş yıl daha ekonomik krizi atlatacaklarına inanmıyorum. Sebebi de bizim gibi çalışmamaları. Her hangi bir çabaları yok. Krizden önce nasıl yaşıyorlarsa öyle yaşıyorlar.
Satışlarımızda yüzde 90 'lara varan düşüş yaşadık. Buna rağmen mağaza sahipleri hiç taviz vermedi. Mesela mağazalarımızı iki saat daha açık tutalım diye önerdik ama kabul etmediler.
Gizia olarak Atina 'da dört tane mağazamız vardı. Bu mağazalar şehrin en önemli caddellerinde bulunuyordu. Krizi aşmak için herhangi bir çabaları yoktu. Çünkü çalışmayı sevmiyorlar. Bu pazardan 2010 yılında çıktık. Kriz henüz başlıyordu. Tam zamanında çıkmışız.”

'Düşünmeden üzerine kırmızı bir çizgi çektik '

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın:

“Yaptığım ziyaretlerde, hiç kimsenin elinde tek bir alışveriş poşeti görmüyordum. AVM 'lere tek bir kişinin uğramadığı günler oluyordu. Yaprak kıpırdamıyordu. Yunanistan 'da ucuz ürün satan markalara bir yönelme oldu.
Bizim gibi lüks ve pahalı ürün satan markalar ise krizden etkilendi. Devam eden en az 5 yıllık bir süreçte ülke için hiçbir umut göremedik. Hiç düşünmeden üzerine kırmızı bir çizgi çektik ve arkamıza bakmadan Yunanistan 'daki 8 mağazamızı kapattık. Ve nitekim Yunanistan 'ın daha da içinden çıkılmaz bir noktaya geldiğini tüm dünya gördü.”