Doğu ve Güneydoğu’da Osb’ler Genişletiliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Teşvik sisteminden sonra OSB’lerde var olanlarda yer kalmadı.

Doğu ve Güneydoğu’da Osb’ler Genişletiliyor
Bu talepler karşısında Diyarbakır, Mardin, Van, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizdeki OSB’leri genişletme çalışmalarımız var” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Teşvik Yasası ile ilgili gazetecilerin sorularına cevap verdi. “Yeni Teşvik Yasası Doğu ve Güneydoğu’da beklentileri karşıladı mı? Teşvikler ne kadar yatırıma döndü?” şeklindeki soruya cevap veren Bakan Nihat Ergün, “Yaklaşık 25 milyarlık ve 70 bin istihdamın meydana getirileceği bir teşvik belgesi alımı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşmiş bulunuyor. OSB’lerde bu teşvik sisteminden sonra gerçekten var olanlarda yer kalmadı diyebiliriz. Diyarbakır, Mardin, Van, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizdeki OSB’leri genişletme çalışmalarımız var bu talepler karşısında” diye konuştu.

Birkaç gün önce teşvik sisteminde yapılan bir değişiklikle bölgedeki imkanların daha da genişletilmiş olduğunu belirten Bakan Ergün, “Özellikle çalışanların sigorta primleri açısından bir limit vardı, bu limit kaldırıldı. 6. bölgede yatırım yapanlara 12 yıl sürecek, yatırımlarının miktarıyla bağlantılı olmayan bir şekilde 12 yıl sürecek bir mekanizma devreye sokulmuş oldu. Sigorta primlerinin kamu tarafından karşılanmasıyla ilgili limitler kaldırıldı. Bu o bölgede yapılan yatırımları, özellikle emek yoğun yatırımları daha da teşvik etmiş olacaktır. Teşvik belgelerinin alınmış olması 2012 yılı içinde büyük oranda tamamlanmış olacak. Bunlardan bir kısmı yatırımlarını 2013 yılı içinde tamamlayacaklar. Zaten teşvik sisteminin 2013 yılı sonuna kadar yatırımlara başlamak kaydıyla daha yoğun teşviklerden yararlanma kuralı var. Eminim 2013 yılında 2012’de teşvik belgesi alan yatırımcılarımızın büyük bir bölümü yatırımlarına başlamış olacaklar. Bir kısmı başladı, bir kısmı da 2913 yılında fabrikalarını kuracaklar” şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, “Suriye uçağında bulunan malzemelerle ilgili TUBİTAK’ta bir inceleme var mı?” şeklindeki soruyu ise, “TUBİTAK’ın incelemesi gereken bir konu bize intikal etmedi. Suriye uçağını havaalanında inceleyen ekiplerle TUBİTAK arasında bir bağlantı yok” sözleriyle yanıtladı .
Kaynak: İHA