İngiltere Başbakanı Cameron'dan Açıklama

İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin yapılacak referandumda bir soru sorulacak olmasının, hem İskoçya, hem de Birleşik Krallık için doğru karar olduğunu söyledi.

Cameron, İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin 2014'te yapılacak referandumla ilgili imzalanan ''Edinburgh Anlaşması'nın'' ardından yaptığı açıklamada, ''İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmak isteyip istemediğine ilişkin basit, doğrudan bir soru sorulacak olması, İskoçya için de, Birleşik Krallık için de doğru karar'' dedi.

İskoç halkının çoğunluğunun referanduma gitmek isteyen bir siyasi partiye oy vermesine saygı duyduğunu vurgulayan Cameron, ''İstenilen bu referandumu ve referandumun adil ve yasal olmasını mümkün kıldım. İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Birleşik Krallık da İskoçya ile birlikte daha iyi" diye konuştu.

-''Referandum sonucuna saygı duyacağız''-

İskoçya'daki bölgesel hükümetin başkanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin lideri Alex Salmond ise, bugünün İskoçya için ''tarihi bir gün'' olduğunu söyledi.

Edinburgh Anlaşması'nın iki yıl içinde referandum yapılacağı anlamına geldiğini kaydeden Salmond, bunun atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Referandum sonucuna, hem kendisinin hem de Londra'nın saygı duyacağını belirten Salmond, ''Kampanyanın sonunda bağımsızlığın kazanılacağını düşünüyor muyum- Evet, düşünüyorum. Ülkemizin ekonomisi ve sosyal yapısı için daha iyi bir gelecek konusunda olumlu bir vizyon ortaya koyarak bu kampanyayı kazanacağımıza inanıyorum'' dedi.

Salmond, İskoçya'nın bağımsızlığı halinde daha başarılı olacağını da savundu.

Bu arada, referandumda bağımsızlığa ilişkin nasıl bir soru sorulacağına ve halk oylamasının 2014 yılında hangi gün yapılacağına gelecek yıl karar verilmesi bekleniyor.

İngiliz hükümeti bugün imzalanan anlaşmayla, referandumda tek soru sorulması şartını, İskoç bölgesel hükümeti ise halk oylamasının 2014 yılında yapılması ve referanduma İskoçya'daki 16 yaş üzerindeki herkesin katılabileceği şartlarını karşı tarafa kabul ettirmiş oldu.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA