'Dünya Barışında Yerel Yönetimler Büyük Çaba Sarfetmeli'

İstanbul'daki başkonsoloslarla bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın geleceğinde yerel yönetimlerin önemine değindi.

'Dünya Barışında Yerel Yönetimler Büyük Çaba Sarfetmeli'
Topbaş, açlık, kadın-erkek eşitliği ve çocuk ölümlerinde yerel yönetimlerin büyük çaba sarfetmesi gerektiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki ülke başkonsoloslarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Yerel yönetimlerin gelecek için rolünün konuşulduğu kahvaltının teması ‘2015 sonrası kalkınma gündemi için uluslararası işbirliği ve kentlerin rolü’ oldu. Yerel yönetimlerin gelecekte dünya barışına katkısı üzerine konuşan Topbaş, “Dünyayı ortak kullanmak adına adımlar atmalıyız. Hepsi benim olsun anlayışı ile olmaz. Bu dünyayı kaosa ve sıkıntılara götürebilir. Dengeli korumak zorundayız. Artık coğrafyalar çok küçüldü. Zaman çok hızlı akıyor ve değişken, bunu koruyup ve iyi kullanmak lazım. Hangi coğrafyada olursa olsun hangi neden olursa olsun çatışmaların artık sona ermesi gerekir. Çünkü insan hayatı kutsaldır. Bu bakıma yerel yönetimlerin dünya barışına katkısı olacaktır. Bu anlamda yerel yönetimde görevde olanlar halka en yakın birimler olarak büyük çabalar sarf etmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

İki hafta önce Birleşmiş Milletler’de gerçekleşen '2015 Sonrası Kalkınma Toplantısı'nda dünya barışında yerel yönetimlerin rolünün konuşulduğunu belirten Topbaş, bütün dünya şehirlerin ülkelerin kaderleri birbirine bağlı olduğunu ifade etti.

Açlık, kadın-erkek eşitliği ve çocuk ölümlerine de değinen Topbaş, “Gelecek kuşakların dünyasını daha güzelleştirmemiz için bize çok fazla iş düşmekte. Yoksullukta makas gittikçe açılmakta, cinsiyet ayrımcılığında makas giderek açılmakta. Bunun getireceği sonuçlar farklı boyutlara gelebilir. Düşünebiliyor musunuz Afrika’da sağlıklı suya erişemediği için 0 – 5 yaş arası çocuklarda ölüm oranı yüzde 55’lere varıyor. Yani iki çocuktan birisi daha 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Bunun sorumlusu yönetimlerde bulunan herkestir. Kültürümüzde bir söz ve dua vardır. İnsanlar yakarır ki Allah’a ‘Bizi açlıkla terbiye etme’ diye. Çünkü açlık bütün belaların öncesinde gelebilecek en büyük tehlikedir. Açlık insan İnsanın davranış biçimlerinin ne olacağını bilemezsiniz. Ayrıca kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların korunması ve güçlenmesi konusu var. Bu da çağımızın vazgeçilmez ihmal edilmiş maddelerden bir tanesidir ve tartışılmalı.” ifadelerini kullandı .