AK Parti'de 'fire' seferberliği

Yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin oylamada, beklenenin aksine yeterli çoğunluk sağlanamaması, AK Parti'de "fire seferberliği" başlattı.

AK Parti'de 'fire' seferberliği
Ak Parti, bir yandan değişiklik konusunu ikinci kez TBMM'ye getirip, gerekli çoğunluk ile kabulünü sağlama yollarını araştırırken, diğer yandan da ikinci kez "eksik vekil" sıkıntısı yaşamamak için önlem alıyor.

Cuma günü yapılan oylamaya AK Parti'den üç isim, Hakan Şükür, Naci Bostancı ve Cevdet Erdöl katılmamıştı.

Bunlardan Naci Bostancı, AK Parti grubunun bilgisi doğrultusunda AGİT görevi için Karadağ'daydı. Hatta aynı heyette, CHP'den Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da bulunuyordu.

Hakan Şükür ise Hac'da olduğu için oylamaya katılmadı. Şükür, AK Parti'den bu yıl Hac'ca giden tek milletvekili olarak dikkat çekti.

DAHA CUMHURBAŞKANI'NA SUNULMADI

Cuma günü yapılan oylamanın sonucunda çıkan Anayasa değişikliği kararı, daha Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e onay için gönderilmedi. Halen TBMM'de kararın yazımı sürüyor. Bu akşam geç saatlerde ya da en geç yarın sabah kararın Cumhurbaşkanlığı'na iletilmesi bekleniyor.

Ardından gözler, Cumhurbaşkanı'na çevrilecek. Gül'ün kararı incelemek için 15 gün süresi bulunuyor. Ancak Cumhurbaşkanı'nın, konunun aciliyeti nedeniyle hızla karar vermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün önünde iki seçenek var; Ya kararı onaylayayacak, ki bu durumda, TBMM'den üçte iki çoğunluk olan 367'nin altında oyla geçtiği için kararın, halk oyuna, yani referanduma sunulması gerekiyor.

İkinci seçenek ise Gül'ün kararı TBMM'ye yeniden göndermesi. Ankara kulislerinde de zaten bu beklenti hakim.

GÜL'ÜN NE ZAMAN ONAYLAYACAĞI ÖNEMLİ

Onaylasa da, TBMM'ye gönderse de, Cumhurbaşkanı Gül'ün kararını ne zaman vereceği büyük önem taşıyor. Çünkü Anayasa değişikliği konusunda zamanlama da çok önemli.
Anayasa'ya göre, seçimlere ilişkin yapılan yasa ya da Anayasa değişikliklerinin uygulanması için ilgili seçimden en az bir yıl önce gerçekleşmiş olması gerekiyor. Yani bu durumda, 28 Ekim 2013 tarihi için düşünülen erken yerel seçimlerine ilişkin TBMM'den herhangi bir kararın en geç 28 Ekim 2012 tarihine kadar geçmesi gerekiyor. Aksi halde, konunun Anayasa Mahkemesi'ne intikali ve Mahkeme tarafından iptal edilmesi riski bulunuyor.

28 Ekim tarihi de bu açıdan, yerel seçimlerin erkene alınması sürecini başlatan AK Parti ve MHP için bir zaman baskısı yaratıyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün kararı TBMM'ye zaman geçirmeden, derhal göndermesi halinde, yerel seçimlerin planlandığı şekilde 28 Ekim'de yapılması için hala şans bulunuyor.
Gül, bu hafta içinde kararı TBMM'ye gönderebilirse, süreç yeniden başlatılabilecek. Önce TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek, ardından da Genel Kurul'a indirilecek. Komisyondan geçtikten sonra, taslak Anayasa değişiklik metni derhal Genel Kurul'a indirilebiliyor.

Anayasa değişikliğinin geçerli olması için Genel Kurul'da iki ayrı oylamadan geçmesi gerekiyor. Üstelik Genel Kurul'daki bu iki oylama arasında iki tam gün ara bulunması gerekliliği de yine Anayasa'da yazılı bir hüküm.

Yani eğer bu hafta Cumhurbaşkanı kararı TBMM'ye iade ederse, konunun hızlıca komisyondan geçirilip, Genel Kurul'a götürülmesi, genel kurul sürecinin de en geç önümüzdeki hafta başına kadar tamamlanması sözkonusu olabilir.

Tüm bu süreç tamamlanırsa ve eğer karar 367'nin üzerinde bir oyla geçerse, bir kez daha Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak. Gül de onayını 28 Ekim 2012 tarihinden önce verirse yerel seçimler 28 Ekim 2013 tarihine yetiştirilebilecek.