Zerden Tatlısına Yoğun Talep

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala Malatya’nın yöresel tatlısı Zerden, büyük ilgi görmeye başladı.

Zerden Tatlısına Yoğun Talep
Malatya’da kayısının pazarlanması konusunda yeni bir yöntem belirleyen kayısı esnafından Oğuzhan Göksu, 3 bin yıllık bir geleneği sürdürdüklerini belirtti.

Kayısıdan yapılan ve içine ceviz konulan Zerden tatlısına özellikle il dışından yoğun bir talep olduğunu söyleyen Göksu, Zerden tatlısının tamamen doğal olarak yapıldığını ifade etti.

Göksu, “Zerden Kayısı Tatlısı Malatya'ya özgü bir tatlıdır. Bu 3 binlik tarihi olan bir gıdadır. Zamanında Zerde olarak bilinmiştir. Şimdi günümüzde Zerden olarak tüketilmektedir. Hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen doğal bir tatlıdır. Zerden tatlısının adı kayısının eskiden sıkça kullanılan bir ismi olan 'Zerde'den geliyor. Aslında evlerimizde aşı kabuk dediğimiz türden bu tatlı yapılırdı. Tereyağlı, üstü bol cevizli olarak evlerde yapılırdı. Biz bu tatlıyı gün kurusu kayısısı ile yaptık. Tabi gün kurusu kayısısı ile daha değişik bir lezzet ortaya çıktı. Adını da 'Zerden' koyduk” dedi.

Zerden’in çok şekerli bir tatlı olmadığını belirten Göksu, “Çok şekerli bir tatlı değil. Kayısının özelliği kendi arzu ettiği kadar şeker alır, fazlasını almaz. O nedenle ilgi oldukça yoğun. Özellikle kış aylarında bu tatlımıza yoğun ilgi gösteriliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA