TBMM'ye Sunulan Büyükşehir Kanun Tasarısı

TBMM'ye sunulan Büyükşehir Kanun Tasarısı'nda büyükşehir olması gündemde olan 13 il arasında yer alan Mardin'de heyecan yaşanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011'deki Mardin mitinginde açıkladığı büyükşehir olma müjdesi gerçekleşiyor. TBMM'den geçmesi beklenen yeni Büyükşehir Kanun Tasarısı ile statüsü değişecek olan Mardin'de sivil toplum örgütleri, iş adamları, esnaf ve vatandaşlar sevinçli.

Vali Turhan Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'in son zamanlarda çok büyük bir kalkınma hamlesi yaşadığını, büyükşehir olmasıyla bunları katlayacağını söyledi.

''Tarihi kentin büyükşehir olması Mardin'de güzel bir hava oluşturacak. Şimdiden bu hava oluştu diyebiliriz. Bir ivme oluşturdu, düşünceler, vizyonlar genişledi'' diyen Ayvaz, Mardin'in kalkınma, istihdam, gelişme, girişimcilik ve turizm açısından Türkiye'de istikbali ve yıldızı parlak illerden biri olduğunu bildirdi.

Mardin'in büyükşehir olmayı hak eden bir kent olduğunu vurgulayan Ayvaz, ''Daha şimdiden yatırımcılar sırada bekliyor. Sadece iş değil, turizm alanında da parlayan bir il. Mardin'i dünya çapında tanıtmak istiyoruz. 5 yıl sonra Mardin büyükşehirin yanında dünya kenti de olacaktır. Türkiye'nin en büyük tarihi dönüşüm projesini Mardin'de yapıyoruz. Bu çalışmalar bitirince UNESCO'ya başvuracağız'' dedi.

-Başbakan Erdoğan'ın müjdesi

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar yapılmamış işleri gerçekleştirdiklerini, tarihi kente uygun en iyi çalışmaları yapma arzusunda olduklarını aktardı.

Büyükşehir olunca hizmetlerin daha da artacağını belirten Ayanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Mardin bütün renkleri bir ebru gibi bir arada yaşatabilen nadir illerden biri. Bir kültür mozaiği. Başbakanımız Mardin mitinginde büyükşehir olacağı müjdesini vermişti. Bizler de yakında büyükşehir olacak kentimizde Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar yapılmamış işleri gerçekleştiriyoruz. Özellikle sit alanında yaptığımız çalışmalarla Mardin'in büyülü güzelliği ortaya çıkmaya başladı.

Ortaya çıkan bu güzellik ilk önce turistleri sonra da turizm yatırımlarını Mardin'e bir paratoner gibi çekmeye başladı.

Bu tabii büyükşehir olmasıyla daha da artacak.''

Büyükşehir meselesinin Mardin'in sürdürülebilir kalkınmasına çok ciddi katkı sağlayacağını, büyükşehir olmasıyla şehrin turizm potansiyelinin daha da ön plana çıkacağını aktaran Ayanoğlu, yürüttükleri alt yapı çalışmalarının şehri UNESCO dünya kültür miras listesine yazılmak için bir adım daha yaklaştıracağına dikkat çekti.

''Mardin'in şu an toz toprak içinde olması şehrin geleceğini belirleyecek başarılar için ilk adımdır. Biz şehri şantiyeye çevirdik. Merkeplerle çöplerin toplanması bizim otantik halimizi yansıtmaktadır'' diyen Ayanoğlu, Mardin'in son yılların en ciddi yatırımlarını bu dönemde gördüğünü kaydetti.

-İş dünyası umutlu-

MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise turizm kenti Mardin'in büyük şehir olmasının, ticaret ve iş hayatına olumlu etkisi olacağını, hem yerli hem yabancı iş adamlarının yatırım yapma şevkinin artacağını söyledi.

Mardin'in büyükşehir olmasının ticarette ufuklarını açacağını bildiren Dündar, büyükşehir belediyesinin piyasaya sağlayacağı katkının sosyal yaşam alanını daha da geliştireceğini belirtti.

Mardin'in teşvikte 6. bölgede olmasının bir avantaj olduğunu, iş ve istihdam alanında büyük bir mesafe kat edeceklerini belirten Dündar, ''Ancak büyükşehir sürecinde alt yapının fiziki ve bürokratik çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerekir. Muhtarlıklar konusunda da iyi düşünülmesi lazım. Kısa vadede sıkıntılar yaratabilecektir diye düşünüyoruz. Tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Dündar, Mardin'in büyük şehir olduktan sonra geçmişte yaşanan göçün aksine göç olacağını sözlerine ekledi.

Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmet Akgül, Mardin'in büyükşehir olmasının, şehrin gelirlerinde bir artış sağlayacağını, yeni yapılanmadan dolayı istihdama katkısının olumlu olacağını kaydetti.

-Kültür ve sanatın gelişmesi lazım

Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Davut Beliktay, büyükşehir olacak Mardin'de kültür ve sanat faaliyetlerinde gelişmesi gerektiğini kaydetti.

Turizmiyle, kültürüyle ve içinde barındırdığı tarihi yapılarıyla dünyanın gündeminde olan, Türkiye'de tarihi kimliğini muhafaza eden nadir kentlerden biri olan Mardin'in büyükşehir olmasıyla bir çok değişikliğin yapılması gerektiğini kaydeden Beliktay, ''Mardin, büyükşehir olunca sanat ve kültür açısından gelişmesi lazım. Bu kapsamda Mardin'de kültür ve sanat etkinliklerin artması ve gelişimine olanak sağlanması gerekiyor. Tiyatro, kütüphane, Türk Halk Müziği Korosu ve konservatuvar gibi bazı oluşumların kurulması, bu desteğin de büyükşehir belediyesinden gelmesi lazım'' diye konuştu.

Muhabir: İbrahim Sincar

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA