Ruhi Su 100 Yaşında

Ezgili yürek, türkülerin aydın yüzü, Cumhuriyet sanatçısı Ruhi Su doğumunun 100.yılında dostlarının, sevenlerinin katılımıyla anıldı.

Ruhi Su 100 Yaşında
Türkülerin unutulmaz sesi Ruhi Su, Konak Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nin birlikte düzenlediği ‘Ruhi Su 100 Yaşında’ etkinliği ile Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde anıldı. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “100’üncü yaşını kutladığımız büyük sanatçı Ruhi Su’yu İzmir’de hep birlikte anmak sadece onu değil, türkülerimizin doğduğu Anadolu’nun her köşesini hatırlamak demek. Çünkü Ruhi Su yaşadığı süre boyunca bu toprakları yüceltti, Anadolu insanının ne kadar duyarlı, duygulu olduğunu gösterdi. Bununla yetinmedi ülkenin sorunlarına tepkisini en güzel şekliyle dile getirdi, sazına işledi. Sesiyle, düşüncesiyle, kişiliğiyle daha yüz yıllarca yaşacak olan Ruhi Su’nun 100’üncü yaşı kutlu olsun” diye konuştu.

Suat Koçyiğit’in Avustralya konseri sırasında çektiği belgeseliyle başlayan söyleşide sanatçıya saygısını ‘Türkülerin Kocabey’i’ diyerek gösteren Varlık Özmenek, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun ilk üyelerinden ve Ruhi Su'nun öğrencisi Karabey Aydığan ve eski dostlarından Cengiz Bektaş ustayı doğumunun 100’üncü yılında İzmirlilere anlattı. Düzenlenen söyleşinin yönetmenliğini ise Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş üstlendi.

Belgeselinde, “Türkü söylememek benim için bitmek gibi bir şey. Türkü söylemeden yapamam” diyen Ruhi Su, pek çok sanatçıya duruşuyla, seçtiği türkülerle örnek olmuş, türkü söylemeyi öğretmiş, hatta türküleriyle aydın kesimi bile etkilemiş bir isim.

Yakın dostları Ruhi Su ile olan anılarını anlatırken kendisinin ne kadar Cumhuriyetçi ve aydın bir kişiliğe sahip olduğunu vurguladılar. Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde müzik öğretmenliği yaptığı hatırlatılan Su’nun mesleğine aşık, titiz ve söylediği türkülerde secici olduğu anlatıldı. Ruhi Su’nun Cumhuriyet’in yetiştirdiği büyük bir isim” diyen dostları büyük ustanın bir ekol olduğunu da dile getirdiler .
Kaynak: İHA