Obezite Beraberinde 30’a Yakın Sağlık Problemini De Getiriyor

En önemli sağlık sorunlarından biri olan Obezitenin beraberinde 30’a yakın sağlık problemini de getirdiğine dikkat çeken Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, vücuttaki yağ oranının erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkmasının Obezite olarak tanımlandığını belirtti.

Obezite Beraberinde 30’a Yakın Sağlık Problemini De Getiriyor
Erdoğan yaptığı açıklamada, “En önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite; genel olarak, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Normal şartlarda, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'ini, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obezite olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

Sağlıklı bir hayat sürdürmek için, besinlerle alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Besinlerle günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanması suretiyle obezite oluşmakta ve bu durum kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Sonuç itibari ile obezite bir hastalıktır” dedi.

Erdoğan, hareketsiz veya çok az hareketli bir yaşamın varlığı yanında, artık günlük hayatımızın önemli birer parçası olan, özel otomobil ve asansör kullanımı gibi teknolojik gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketlerimizi önemli ölçüde kısıtlamak suretiyle obeziteye büyük ölçüde katkıda bulunduğunun altını çizdi.

“Ülkemizde 18 yaş ve üzeri bireylerde fazla kilolu olanların oranı yüzde 31.35, iken obezite oranı ise yüzde 12.02 civarındadır” diyen Erdoğan, “Günümüzde obezite, çocukluk çağının da en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde çocukluk obezitesinin görülme sıklığının son 20 yılda yüzde 6-7’den yüzde 15-16’ya çıktığı bilinmektedir. Çocukluk çağı obezitesinin yetişkinlik obezitesine yol açtığı ve pek çok kronik hastalık için zemin oluşturduğundan, obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlanmalıdır” dedi.

Obeziteye neden olan etkenler tam olarak açıklanamamakla birlikte, aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edildiğini anlatan Erdoğan, bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir” dedi.

Erdoğan Obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarını da şu şekilde sıraladı: “İnsülin direnci - Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetes Mellitus, Hipertansiyon, Koroner arter hastalığı, Hiperlipidemi - Hipertrigliseridemi, metabolik sendrom, Safra kesesi hastalıkları, Bazı kanser türleri, (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri) Osteoartrit, Felç, Uyku apnesi, Karaciğer yağlanması, Astım, Solunum zorluğu, Gebelik komplikasyonları, Menstruasyon düzensizlikleri, Aşırı kıllanma, Ameliyat risklerinin artması, Ruhsal sorunlar, Anoreksiya nevroza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama), Binge eating (tıkınırcasına yeme), gece yeme sendromu gibi problemler ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma), Toplumsal uyumsuzluklar, Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları ve Kas-iskelet sistemi problemleri” Sakarya’da obeziteyle mücadele konusunda ilköğretim çağındaki çocuklara bilgilendirme seminerleri verdiklerini kaydeden Erdoğan, çocukların doğru beslenmesinin ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek obezite riskini düşüreceğini kaydetti.

Erdoğan, Obezitenin tedavisinde Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, Egzersiz tedavisi, Davranış değişikliği tedavisi, Farmakolojik tedavi (İlaç tedavisi) ve Cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirtti.

Obezite tedavisinde, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinin en son tercih edilecek yöntemler olması gerektiğinin altını çizen Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, “Bilinçli ve hekim kontrolünde uygulanan bir diyet ve düzenli egzersiz belli bir süre sonunda kişinin yemek yeme ve fiziksel aktivite konularında olumlu alışkanlıklar ve olumlu davranış şekilleri kazanmasına sebep olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA