Japon Gazetesi Ön Sayfadan Özür Diledi

Japonya'nın en çok satan gazetesi Yomiuri Shimbun, kök hücre tedavisine ilişkin haberleştirdiği bir iddianın yanlış çıkması üzerine ön sayfadan özür ilanı yayımladı.

Nobel Tıp Ödülü'nün kök hücre tedavisine verilmesinin ardından gazete, Japon uzman Hisashi Moriguchi'nin Harvard Üniversitesi'ne bağlı Massachusetts Hastanesi'nde önemli bir başarıya imza attığını yazdı. Moriguchi'nin bir hastanın karaciğerden aldığı hücreleri kök hücreye döndürüp daha sonra kalp hastası olan kişilere naklettiğine yönelik açıklamasının haberleştirdi. Haberin yayımlanmasının ardından Massachusetts Hastanesi, Japon uzman Moriguchi'nin iddia ettiği gibi bir tedavinin gerçekleştirilmediğini açıkladı.

Hastane, "Böyle bir tedavinin hastanemizde uygulandığına yönelik bir delil yok." dedi.

Bu açıklamanın üzerine 10 milyonluk trajı olan gazete, 13 Ekim'deki nüshasında ön sayfadan bir özür yayımladı. Habere ilişkin yaptığı yeni araştırmayı da yayımlayan gazete, Japon uzman Moriguchi'nin araştırmada yer almadığını ve hastanenin de haberi yalanladığını kaydetti.

New York'ta gazetecilere açıklama yapan Japon uzman Hisashi Moriguchi ise geçmişi ve araştırmaya ilişkin bir yanlış olmadığını belirtirken, gazetenin özrüne ilişkin yorum yapmaktan kaçındı .