İşkur Mersin İl Müdürlüğüne Mustafa Kutlu Atandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İçel İl Müdürlüğü’ne Kilis 7 Aralık Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Mustafa Kutlu atandı.

İşkur Mersin İl Müdürlüğüne Mustafa Kutlu Atandı
Görevine başlayan Kutlu’nun hedefinde, işsizlik oranını yüzde 5’lere düşürmek ve yeni bir hizmet binası yapmak var. Tevfik Bayhan’ın başka bir ile atanmasının ardından 2011 Kasım ayından bu yana İl Müdür Yardımcısı Tuncay Arslan’ın vekaleten yürüttüğü İŞKUR İl Müdürlüğü’ne getirilen Mustafa Kutlu, İçel’e gelerek 4 Ekim 2012 tarihinde görevine başladı.

Çocukluğu İçel’de geçen, Kadri Şaman MTSO Anadolu Teknik Lisesi’nin kurucu müdürü olarak görev yaparken, 2009’un başında Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne geçen Kutlu, İçel’e atanmasının ardından İHA muhabirine çalışmaları ve hedefleri hakkında açıklama yaptı. İŞKUR İçel İl Müdürlüğü’nde Tarsus Hizmet Merkezi ile beraber yaklaşık 150 personel bulunduğunu bildiren Kutlu, bunların büyük bir kısmını da iş ve meslek danışmanlarının oluşturduğunu söyledi.

Kurumda istihdam garantili iş kurslarının yanında özürlülere, hükümlülere, eski hükümlülere yönelik kurslar, girişimcilik kursu ve işbaşı eğitimi verdiklerini ifade eden Kutlu, “Ayrıca, dezavantajlı gruplar dediğimiz iş bulamamış 19-55 yaş arası özellikle kadınlar, okuma-yazması olmayanlar veya ilkokul mezunu olanlara yönelik Toplum Yararına Çalışma Programımız var. Girişimcilik kurslarımıza katılarak sertifikasını alan kursiyerlerimiz de KOSGEB’den bir kısmı hibe bir kısmı da çok düşük faizli krediler alıyorlar” diye konuştu.

“HEDEFİMİZDE YENİ BİR HİZMET BİNASI YAPMAK VAR”

İçel’de gerçekleştirmek istediği hedeflerden birinin, kuruma yeni bir hizmet binası kazandırmak olduğunu kaydeden Kutlu, şu anki hizmet binasının çok hisseli ve kiralık bir bina olduğu bilgisini verdi. Binanın çok sıkışık bir bölgede bulunduğuna dikkat çeken Kutlu, “Burası adeta gecekondu gibi; 10-12 mal sahibimiz var, onlara her ay kira ödüyoruz. Buranın bir devlet dairesine çok da uygun olmayan bir bina olduğunu düşünüyorum. Daha uygun güzel bir yere taşıyıp bir devlet kurumuna yakışır uygun bir bina yaptırıp orada hizmet vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞKUR Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde, yer bulunduğu takdirde her türlü desteğin verileceği konusunda söz aldıklarını aktaran Kutlu, şunları söyledi: “Toroslar Belediyesi veya Yenişehir Belediyesi ile görüşme yapıp daha yukarıda, daha ferah, herkesin ulaşabileceği bir nokta üzerinde yer temin edip, ona göre de projelendirme yapmayı düşünüyorum. Biz bu binayla ilgili olarak genel müdürlüğümüzden gerekli destekleri ve sözleri aldık; ‘bir arazi bulduk’ dediğimiz anda binamızı yapmaya başlayacağız. Belediyelerimiz bize hibe olarak arsa verirlerse destek olacaklar. Bu konuyla ilgili olarak belediye başkanlarımızla görüşeceğiz ve kesinlikle bunu yapacağım. Bir yıl içerisinde yeni hizmet binamızın inşaatına başlayıp bitirmeye yaklaşırız diye ümit ediyorum. Bu noktada en temel sorun arsa bulmak. Arsa bulunduktan sonra devletimizin imkanları var, en güzelini yaparız. Bizzat ben kendim denetleyeceğim, çünkü kendi işim, 4 yıl üniversitede inşaat işi yaptım, burada da inşallah kurumumuza yakışır çok güzel bir bina yapmayı düşünüyorum, niyetimiz o. O çerçevede ilimize ve vatandaşa daha güzel ortamlarda hizmet vereceğimizi ümit ediyoruz.” “24 BİN ARTI ÖNDEYİZ” İçel’de işsizliği azaltmak için yapacakları çalışmalara da değinen Kutlu, eylül ayı sonu itibariyle İçel’deki kayıtlı işsiz sayısının 54 bin 315, kayıtlı işgücü sayısının ise 78 bin 170 olduğunu bildirdi. İkisinin arasında 24 binlik bir fark olduğunun altını çizen Kutlu, şöyle devam etti: “24 bin artı yöndeyiz, bu iyi. Ama tabi kayıtlı işsiz sayımız da çok çok fazla. Bu anlamda biz 8-9 Kasım’da İçel Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Toros Üniversitesi, İçel Ticaret ve Sanayi Odası ve İçel Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ile birlikte İçel Valiliği’nin önderliğinde İl İstihdam Fuarı düzenleyeceğiz. Bu sene ikincisi yapılacak bu fuarın amacı, işverenlerle iş arayanları bir araya getirmek. İşveren ne tür nitelikler istiyor, iş arayanların özellikleri nelerdir, bunları bir araya getirip işsizliği biraz daha azaltma yönünde bir proje geliştirdik, bunu uygulayacağız.” Genel Müdürlüğün talimatıyla 81 ilde işverenlerin, sanayicinin ne tür istihdam alanlarında eleman ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmak üzere bir anket çalışması yaptıklarını da söyleyen Kutlu, “Günde 8-10 ekibimiz 4 ayrı araçla ilçeler de dahil olmak üzere İçel’in her tarafında işverenleri ziyaret ederek, anket çalışması yapıyor. Bu anket çalışmalarının sonucunda biz İl İstihdam Kurulu’nda Sayın Valimizin başkanlığında anketin sonuçlarına göre 2013’te hangi alanlarda mesleki kurslar açmamız gerektiğini görerek, daha yoğun bir kurs faaliyetine gireceğiz” dedi.

Bu faaliyetler neticesinde Türkiye genelinde işsizlik oranının yüzde 8’lere düştüğüne işaret eden Kutlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu önümüzdeki yıl Türkiye genelinde genel müdürlüğümüzün organizasyonuyla yüzde 5’lere düşürmek ümidindeyiz. İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün ve 81 ildeki İŞKUR müdürlüklerinin gayretlerinin işsizlik oranının düşmesinde muhakkak bir payı vardır. Biz de İçel’de bunu daha da aşağıya indirelim, yüzde 5 yapalım diye ümit ediyoruz ve bu gayretteyiz.”
Kaynak: İHA