İş Sendikası Eğitim Semineri

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 1980'li yıllarda 2,5 milyon olan sendikalı sayısının bugün 600-700 bin arasında sıkışıp kaldığını söyledi.

Kavlak, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde Koop-İş Sendikası'nca düzenlenen eğitim seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, çocukluklarından bu yana kendilerine hep barışın öğretildiğini belirterek, bugün dünyada ne yazık ki bu değerlerin bir hükmü olmadığını, artık bağımsızlık değil, bağımlılık olduğunu barış olmadığını savundu.

Küreselleşme adını verdikleri dünyayı paylaşım yarışında acımasızca savaş olduğunu ileri süren Kavlak, ''21. yüzyılda yeni dünya düzeni diye bize dayatılan, küreselleşme adı altında bize yutturulmak istenen, dünyayı bir satranç tahtasına çevirenlerin, yoksul ülkeleri mazlum milletleri bu satrançta piyon edenlerin düzeni budur'' dedi.

Soğuk savaş döneminde Ortadoğu halklarının başına bela edilen diktatörlerin kanlı darbelerle bir bir yıkıldıklarını ifade eden Kavlak, şöyle konuştu:

''Demokrasi getireceğiz' diye, sömürgeci rejimler kuruluyor. Ama biz biliyoruz ki demokrasi onların umurunda bile değil. Halkları birbirlerine düşman ediyor. Bu düşmanlık yerine göre değişiyor. Bir yerde İslamcı-laik, başka yerde Şii-Sünni, başkasında siyah-beyaz... Biz de ise daha beteri Türk-Kürt... Ülkemizde binlerce yıldır kardeşçe yaşamış, aynı kaderi paylaşmış, ancak farklı etnik kökenlerden gelen kardeşlerimiz birbirine düşürülüyor. Bizi bölmek, parçalamak, yutmak istiyorlar. Bu ülkede akan kardeş kanı artık durmalıdır. Türkiye bu terör belasından kurtulmalı, ülkemiz huzura, güvene kavuşmalıdır. Üniter yapımızın ve Misak-ı Milli sınırlarının korunması, Türk bayrağının sınırlarımız içinde özgürce dalgalanmaya devam etmesi koşuluyla her türlü çözümü destekliyoruz. Yeter ki bu insanlık dramı sona ersin.''

Pevrul Kavlak, çalışma hayatında büyük sorunlar yaşandığını, çok önemli sıkıntılar içinde olduklarını anlatarak, ''Türkiye'de de sendikalı işçi sayısının giderek azalıyor. 1980'li yıllarda 2,5 milyon olan sendikalı sayısı, bugün 600-700 bin arasında sıkışıp kalmıştır. Nüfusumuz ikiye katlanmış, sendikalı işçi sayısı dibe vurmuştur. Yaşadığımız süreç, sendikalar için ya hep ya hiç zamanıdır'' diye konuştu.

İşçilerinin başına çorap ördürtmeyeceklerini, kıdem tazminatı haklarını almak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Kavlak, şöyle devam etti:

''Bütün bu yapılanlara rağmen herkesin kabul ettiği bir gerçek var. Bu gerçek Türk-İş gerçeğidir. Bugün tüm kesimler Türk-İş'i eleştiriyor. Bu eleştirilerin haklı olduğu yönler olabilir. Türk-İş zaman zaman tarihine, misyonuna, amaçlarına uygun bir refleks gösteremiyor olabilir. Türk-İş'in bütünlüğü içinden farklı sesler çıkabilir. Bunu aynı zamanda bir öz eleştiri olarak kabul edebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir şey var. Bir yerden beklenti yoksa, kimse orayı umursamaz. Bugün Türk-İş eleştiriliyorsa halkımızın gözü oradadır da ondan. Siyasi partilerin gözü, kulağı oradadır. Sorunların çözümü için adres olarak bizi gördüğündendir. Yeniden umut olmak, teşkilatımızda enerji yaratmak için güven yaratmalıyız, teşkilatımıza moral vermeliyiz.''

-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Alemdar-

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar da son dönemde dünyada ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını, Avrupa'da dev ekonomilerin birbiri ardına krize girdiklerini, hatta bazı ülkelerin iflas ettiğini ifade etti.

Bu krizin Türkiye'ye de sıçrama riskinin her zaman söz konusu olduğunu dile getiren Alemdar, ''Çünkü ülkemizde cari açık sorunu devam etmekte, bütçemiz açık vermektedir. Ekonomik kriz riskinin faturası halkımıza ödetilmektedir. Devletin resmi rakamlarına göre son 6 ayda ana tüketim mallarına yüzde 6 ile yüzde 20 oranında zam gelmiştir'' dedi.

Üyelerinin kazanılmış haklarının ellerinden alındığını ileri süren Alemdar, ''Geçtiğimiz aylarda Torba Yasa ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne devredilen bin 500 işçiyi sendikamızda örgütledik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldık ve üyelerimizi memnun eden bir toplu iş sözleşmesi imzaladık. Türkiye'de ilk defa 396 farklı toplu iş sözleşmesini tek bir toplu sözleşmeye dönüştürmeyi tüm zorluklara rağmen başardık. Sıra Milli Eğitim Bakanlığına devredilen işçilerimiz için aynı süreci yaşamaya geldi'' diye konuştu.

Alemdar, bazı iş yerlerinde yaptıkları grevin sürdüğünü, çalışanları sendikal güvenceye alana kadar diğer şehirlerdeki mağazalar önünde protesto gösterilerini sürdüreceklerini dile getirerek, aynı iş kolundaki diğer firmalara yönelik örgütlenme çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydetti.

Eğitim semineri, çeşitli konularda yapılacak sunumlarla 16 Ekim'e kadar sürecek.

Muhabir: Sefa Karacan

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA